El Campus de Bellvitge acull l’exposició ‘Maria Sklodowska-Curie, una polonesa a París’

20170927_Campus_ExpoCurie_0

Les institucions del Campus de Bellvitge acullen l’exposició ‘Maria Curie, una polonesa a Paris’. Aquesta exposició itinerant s’ha portat des de Madrid gràcies a la iniciativa de l’Institut Català d’Oncologia amb la col·laboració de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge per tal de visibilitzar el paper de la dona en la ciència. Creada amb la col·laboració del Consejo Superiorde Investigaciones Científicas, i les ambaixades de França i Polònia, l’exposició té com a objectiu difondre la vida i obra de la científica en motiu del 150è aniversari del seu naixement.

L’exposició romandrà exposada:

Una mostra per a reivindicar la figura de Marie Curie

L’exposició mostra la vida de la científica a través de vint plafons i es divideix en cinc seccions. Les tres primeres fan un recorregut per la vida de la il·lustre científica, la quarta mostra la seva vinculació amb l’estat espanyol a través de tres viatges que hi va realitzar i la cinquena els seus descendents. En els vint panells que conformen l’exposició es pot veure la seva entrega a la investigació, el seu constant i laboriós treball al laboratori així com la seva faceta més humana i solidària. Destaca en aquest recorregut la desconeguda labor durant la Primera Guerra Mundial, conduint els famosos “cotxes Curie” amb els que feia radiografies a milers de soldats facilitant així la tasca d’extracció de projectils i bales que van evitar moltes amputacions i que va salvar moltes vides.
Maria Sklodowska-Curie

Maria Sklodowska-Curie (Varsòvia, 1867-Sallanches, 1934) va ser física i química polonesa pionera en els estudis de les radiacions. Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntamentamb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de laradioactivitat. L’any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l’aïllament del radi pur. Marie va ser nacionalitzada francesa i va ser una ciutadana activament lleial al seu no país. Defet, el 20 d’abril de l’any 1995, les seves despulles van ser solemnement traslladades al Panteó dels Homes Il·lustres de França i es va convertir en la primera dona, nascuda fora de França,que ha rebut aquest honor. De totes maneres ella mai va perdre la seva identitat polonesa, i el primer element químic que va descobrir, al 1898, el va anomenar Poloni com a homenatge al seu país d’origen. En homenatge a ella, el dia 7 novembre- data del seu naixement- va ser declarat el Dia Mundial dela Física Mèdica.

Scroll to Top