El primer test epigenètic per identificar els tumors d’origen desconegut

20160827_EPICUP_Esteller2

El test EPICUP® és una eina que ajuda a identificar fins al 87% dels casos de càncer d’origen desconegut (COD) En els pacients diagnosticats amb càncer, el més freqüent és que es detecti el tumor primari o original i la presència o no de metàstasi, és a dir, de cèl·lules del tumor original que s’han escapat del seu lloc de naixement i creixen en un altre teixit del pacient. No obstant això, entre un 5% i 10% dels tumors humans apareixen d’una altra manera: es diagnostica la metàstasi, però el tumor primari no es detecta tot i la realització de diferents proves diagnòstiques. És el que s’anomena Càncer d’Origen Desconegut (COD) o per les sigles en anglès, CUP (Cancer of Unknown Primary). Com que no se sap de quin tipus de tumor es tracta, la supervivència d’aquests pacients és molt limitada.
Avui, un article publicat a la revista The Lancet Oncology, la més prestigiosa en l’àrea d’Oncologia Mèdica, pel Dr. Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, ​​mostra que és possible emprar un test epigenètic (anomenat EPICUP®) per descobrir a partir de quin tipus de tumor primari s’ha produït la metàstasi en el pacient, la qual cosa permetrà desenvolupar tractaments més específics.
Des de fa pocs anys, vam començar a ser conscients que els patrons químics que regulen l’activitat dels gens, l’epigenoma, són específics per a cada teixit. Per exemple, són diferents en una cèl·lula del pàncrees respecte a una cèl·lula del pulmó“, comenta el Dr. Manel Esteller. “Hem analitzat aquestes firmes epigenètiques particulars per a cada tipus de càncer en més de 10.000 tumors humans. Quan ara estudiem l’ADN de la metàstasi d’un pacient amb tumor d’origen desconegut, amb la fotografia del seu epigenoma que obtenim podrem dir que pertany a la família del càncer de pàncrees, de pulmó, de còlon, de mama, etc. És a dir, donem un diagnòstic de l’origen d’aquest tumor”.

La identificació del tipus de càncer mitjançant el test epigenètic tindrà un impacte significatiu en l’elecció del tractament. “Ara, aquest pacient no serà tractat a cegues, sinó que podrà rebre una teràpia molt més específica per al seu tipus tumoral; les dades inicials demostren que la supervivència es dobla “, explica el Dr. Esteller, i conclou sobre la investigació a The Lancet Oncology: “Una cosa molt important a tenir en compte és que aquest no és un descobriment a desenvolupar en els propers anys, sinó que hem aconseguit que la prova es pugui aplicar des d’avui mateix gràcies a la col·laboració amb laboratoris Ferrer.”

Article:

Moran S, Martínez-Cardús A, Sayols S, Musulén E, Balana C, Estival-Gonzalez A, Moutinho C, Heyn H, Diaz-Lagares A, Castro de Moura M, Stella GM, Comoglio PM, Ruiz-Miró M, Matias-Guiu X, Pazo-Cid R, Antón A, Lopez-Lopez R, Soler G, Longo F, Guerra I, Fernandez S, Assenov Y, Plass C, Morales R, Carles J, Bowtell D, Mileshkin L, Sia D, Tothill R, Tabernero J, Llovet JM, Esteller M. Epigenetic profiling to classify cancer of unknown primary: a multicentre, retrospective analysis. The Lancet Oncology, 16tlo0734, 2016.

Scroll to Top