Álvaro Aytés rep una de les 60 ajudes de la Fundació BBVA a investigadors i creadors

D’entre les idees amb més capacitat per renovar i impulsar la societat hi trobem les procedents d’un col·lectiu d’investigadors, creadors, artistes, professionals que es troben en un període intermedi de la seva carrera, una fase entre la jove promesa i el sènior consagrat, en la qual ja s’han obtingut els primers resultats significatius, però en què una gran part de la producció està encara per arribar.

Un exponent d’aquest col·lectiu és Álvaro Aytés Meneses (Barcelona, 1977), investigador principal a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i a l’Institut Català d’Oncologia (ICO). I en reconeixement a la seva vàlua, la Fundació BBVA li ha atorgat una de les Ajudes a Investigadors i Creadors Culturals que la institució ha convocat, per tercer any consecutiu, amb la finalitat de contribuir a reconèixer i consolidar els membres més fructífers d’aquest col·lectiu altament qualificat, que malgrat el seu valor i potencial sovint no han assolit l’estabilitat laboral. Aytés va iniciar la seva actual línia de treball sobre càncer de pròstata a la Universitat de Columbia, l’any 2009. El seu projecte, Mecanismes epigenètics de resistència a la castració en càncer de pròstata: oportunitats terapèutiques en combinació amb antagonistes del receptor d’andrògens, estudiarà els mecanismes moleculars responsables del càncer de pròstata resistent a teràpia, i explorarà estratègies per combatre-ho. La resistència terapèutica és la principal causa de mortalitat en càncer i de la despesa farmacèutica en atenció oncològica, per la qual cosa la seva investigació és clau a l’hora d’incrementar la supervivència i optimitzar la gestió de recursos dels sistemes públics de salut. En particular, en càncer de pròstata, la supervivència als 5 anys baixa des del 100% en tumors en fase primerenca, al 25% en pacients amb malaltia metastàsica resistent a la castració.

D’un total de 1.800 sol·licituds presentades en aquesta última convocatòria, els projectes guanyadors -que han estat seleccionats mitjançant un procés obert i competitiu- aborden qüestions d’interès general com la investigació del càncer, la malaltia cardiovascular, la protecció del medi ambient des de diferents perspectives o la recuperació del patrimoni musical. L’edat mitjana dels seleccionats és de 40 anys, i la majoria té una àmplia experiència internacional i una situació laboral no consolidada. Les 60 ajudes individuals estan dotades en uns 40.000 euros cadascuna.

Scroll to Top