L’empremta dactilar epigenètica, clau per a la supervivència de pacients amb càncer que no responen als tractaments estàndards

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Manel Esteller, director del programa d’epigenètica i biologia del càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), han presentat un estudi pioner sobre la predicció epigenètica de la resposta als fàrmacs per a l’optimització de la teràpia del càncer en malats que ja no responen als tractaments estàndards.

L’estudi, que es desenvoluparà al llarg de dos anys, compta amb l’impuls de l’Obra Social ”la Caixa”, que hi destina 301.600 euros. Aquesta nova investigació vol definir marcadors de metilació de l’ADN en línies cel·lulars de càncer de còlon, pulmó, pàncrees i cervell, per tal de predir la resposta a nous tractaments i, per tant, facilitar eines a l’oncòleg per poder decidir quina és la millor teràpia per al pacient, ja aprovada o en fase d’assajos clínics.

Els resultats de la recerca beneficiaran directament cent malalts participants en el projecte clínic, i han de ser la clau per a l’aplicació de la millor teràpia a cada pacient per tal d’allargar i millorar la seva qualitat de vida i disminuir l’impacte de toxicitat del seu tractament. Els assajos clínics es faran en col·laboració amb hospitals de referència, com el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Hospital Germans Trias i Pujol – ICO Badalona, Hospital Duran i Reynals – ICO l’Hospitalet i Hospital Josep Trueta – ICO Girona.

Scroll to Top