La UB ha investit doctor honoris causa l’oncòleg i epidemiòleg Francesc Xavier Bosch

L’oncòleg i epidemiòleg Francesc Xavier Bosch ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona avui dijous 11 de febrer. En la cerimònia, que ha tingut lloc al Paranimf a les dotze del migdia, han actuat com a padrins el Dr. Francesc Cardellach, degà de la Facultat de Medicina de la UB, i el Dr. Víctor Moreno, catedràtic del Departament de Ciències Clíniques.

Francesc Xavier Bosch (Barcelona, 1947) és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, i va cursar el màster de Salut Pública i Epidemiologia del Càncer a la Universitat de Califòrnia – Los Angeles. Ha estat responsable del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i cap del Grup de Recerca d’Infeccions i Càncer de l’IDIBELL. El seu camp de recerca són les investigacions epidemiològiques sobre càncers associats amb agents infecciosos. Al llarg de la seva carrera, ha estudiat el càncer de fetge, de coll d’úter, de pell, de vagina, d’anus, de penis i de cavitat oral. També ha desenvolupat estudis de recerca sobre dieta i càncer colorectal, i de recerca metodològica en registres del càncer. És un dels introductors de l’anomenada epidemiologia molecular, basada en l’aplicació de tecnologia molecular a grans estudis epidemiològics a escala mundial.

Una de les fites més destacades de la seva trajectòria és haver contribuït a identificar el virus del papil·loma humà (VPH) com l’agent causal de la majoria dels càncers de coll d’úter. A més, ha liderat la implantació de tècniques de detecció i cribratge d’aquest tipus de càncer, així com el desenvolupament d’una vacuna preventiva, de la qual se n’han distribuït prop de 200 milions de dosis entre els anys 2006 i 2014.

Des del punt de vista docent, el Dr. Bosch ha impulsat la plataforma d’aprenentatge virtual e-oncologia, dissenyada per proporcionar formació especialitzada en el camp de la salut pública i l’oncologia, principalment a professionals de països en desenvolupament i amb pocs mitjans. Actualment, la plataforma té prop de 15.000 participants.

Enllaç a la conferència: http://bioinfo.iconcologia.net/uploader/files/serc/FXB_Honoris_Causa.pdf

http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2016/02/029.html

Scroll to Top