Una proteïna conservada des de bacteris fins a humans protegeix dels cops de calor

LSM-1

Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a Barcelona, ​​han descobert que la proteïna LSM-1 protegeix dels cops de calor als cucs Caernorhabditis elegans que s’utilitzen com a model animal en la investigació. Només els animals que tenen una major quantitat d’aquesta proteïna sobreviuen a una pujada dràstica de la temperatura.

El grup que lidera Julián Cerón a l’IDIBELL és especialista en C. elegans, un cuc mil·limètric que s’utilitza com a model animal en la investigació biomèdica.

En l’estudi que publica la revista RNA, l’investigador Eric Cornes va observar que els cucs transgènics que tenien nivells elevats de LSM-1 eren més resistents als heat-shock, acabo en anglès usat per definir una pujada brusca de la temperatura. Aquesta observació va ser corroborada augmentant els nivells de LSM-1 de diferents maneres i els resultats eren consistents en tots els casos. Mentre una alta temperatura matava a la resta de cucs, els que tenies nivells alts de LSM-1 sobrevivien.

“L’associació d’aquests experiments amb les onades de calor estiuenques és inevitable ja que la proteïna LSM-1 està conservada des de bacteris fins humans” explica Julián Cerón.

Cada any milers de morts al món són atribuïbles a les onades de calor. El 2003 a Europa van morir prop de 70.000 persones per aspectes relacionats amb les altes temperatures. I és que moltes patologies es veuen empitjorades per la calor. A més, a la vista dels models de canvi climàtic, l’impacte negatiu de la calor sobre la salut està lluny de remetre.

Quan els investigadors van analitzar la seqüència de la proteïna LSM-1, van descobrir que aquesta ja existia en les formes de vida més antiga: els arqueobacteris. LSM-1 també té la funció de protegir als bacteris dels canvis en l’ambient. D’altra banda, en tumors humans s’ha descrit que aquesta proteïna es troba present a nivells per sobre dels normals. Per tant, s’hipotetitza que alts nivells d’aquesta proteïna confereixen capacitat per sobreviure a cèl·lules i organismes en ambients desfavorables.

“Hem relacionat a LSM-1 amb una ruta metabòlica que està present en tots els animals afirma l’investigador Julián Cerón. “Per tant, confiem que aquest treball serveixi per establir les bases de noves línies d’investigació que aprofundeixin en la relació d’aquesta proteïna amb el metabolisme, la dieta, i la capacitat de sobreviure a altes temperatures”

Referència

Cornes, E. Porta-de-la-Riva, M. Aristizábal-Corrales, D. Brokate-Plans, AM. García-Rodríguez, FJ. Ertl, I. Díaz, M. Fontrodona, L. Reis, K. Johnsen, R. Baillie, Sr. Muñoz, MJ. Sarov, M. Dupuy, Sr. Cerón, J. Cytoplasmic LSM-1 protein regulates stress responses through the insulin / IGF-1 signaling pathway in C. elegans. Publicat a Advance July 6, 2015, doi: 10.1261 / rna.052324.115. RNA 2015.

Scroll to Top