L’IDIBELL llicencia a Oxford Immunotec una tecnologia per identificar pacients amb alt risc de rebuig en trasplantament de ronyó

OXF-Logo

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha llicenciat a l’empresa Oxford Immunotec, una tecnologia per mesurar la secreció d’anticossos anti-HLA de les cèl·lules B de memòria per tal de millorar l’eficiència dels trasplantaments de ronyó així com d’evitar el rebuig de l’empelt.

Oxford Immunotec és una companyia biotecnològica centrada en el desenvolupament i comercialització de noves proves innovadores en el camp de la immunologia que permetin una millor atenció al pacient i millorin la seva qualitat de vida.

La tecnologia llicenciada ha estat desenvolupada per l’equip d’Oriol Bestard, investigador del grup de Nefrologia i trasplantament renal de l’IDIBELL, cap de la Unitat de Trasplantament de ronyó de l’Hospital Universitari de Bellvitge i professor de la Universitat de Barcelona. Els investigadors han publicat un estudi a la revista Kidney International on demostren l’eficàcia d’aquesta tècnica en pacients en llista d’espera per a un trasplantament de ronyó així com en pacients trasplantats que han patit rebuig per anticossos.

Les persones tenim un sistema major d’histocomptabilitat (HLA) propi, només els bessons univitelins presenten el mateix HLA. En el camp del trasplantaments renals és important trobar donants que siguin el més compatible possible amb el pacient i que no estiguin sensibilitzats, és a dir que no tinguin anticossos preformats, dirigits contra els antígens HLA de l’òrgan estrany per tal d’evitar el rebuig de l’empelt i poder minimitzar els efectes secundaris dels tractaments immunosupressors.

Actualment la única via per avaluar aquesta sensibilització immunològica és mesurar els anticossos anti-HLA en sang però aquesta aproximació no permet avaluar per complet la resposta de memòria. És a dir, les cèl·lules B de memòria són capaces de convertir-se en cèl·lules secretores d’anticossos contra el donant però no els secreten contínuament.

“Mesurar els anticossos que secreten les cèl·lules B de memòria específiques contra el donant com a resposta de memòria immunològica ens permet identificar si realment el pacient és capaç de generar anticossos contra l’òrgan estrany tot i que no es trobin circulant pel torrent sanguini” ha explicat Oriol Bestard.

“Es tracta d’una tècnica complementària que ens permetrà afinar molt més la resposta que el pacient tindrà en vers el trasplantament i potencialment també ajudar a decidir el tractament immunosupressor més adequat”.

L’estudi s’ha realitzat en 70 pacients i la llicència gestionada per la Unitat d’Innovació de l’IDIBELL permetrà que Oxford Immunotec optimitzi aquesta tecnologia per tal de convertir-la en una eina aplicable a la clínica. “Un dels requisits per tirar endavant aquest eina” diu Bestard “és confirmar la seva eficàcia amb més pacients en un estudi multicèntric i internacional”.

El director executiu d’Oxford Immunotec, Peter Wrighton-Smith,

ha afirmat que “tot i que encara queda una feina de desenvolupament important per tal de comercialitzar el test, la viabilitat tècnica i el seu valor potencial ha quedat demostrat en l’estudi publicat per Kidney International”.

Lúcia M, Luque S, CrespoE, Melilli E, Cruzado JM, Martorell J, Jarque M,

Gil-Vernet S, Manonelles A, GrinyóJM, Bestard O. Preformed circulating HLA-specific memory B cells predict high risk of humoral rejection in kidney transplantation. Kidney International

advance online publication 15

July

2015; doi: 10.1038/ki.2015.205

Scroll to Top