L’IDIBELL participa en un programa liderat per l’ICFO per desenvolupar noves eines clíniques a partir de la fotònica

Photonics

La innovació en salut de tecnologies basades en la fotònica per a ús clínic permet als metges comptar amb sistemes per mesurar de forma no invasiva les propietats fisiològiques i patològiques dels teixits, proporcionant una millor comprensió del desenvolupament de la malaltia, així com el seguiment del seu tractament. Aquest és l’objectiu d’aquest programa multidisciplinar liderat per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO

).

Aquestes tecnologies externes, segures, portàtils i rendibles representen oportunitats molt atractives per als metges i els seus pacients, sobretot en el tractament de malalties neurològiques, càncer, malalties cardiovasculars, i els efectes perjudicials de l’envelliment. El grup Medical Optics de l’ICFO dirigit pel professor Turgut Durduran desenvolupa noves tals tecnologies, col·laborant activament amb un nombre d’hospitals i centres de recerca biomèdica.

En un nou projecte finançat per la Fundació “la Caixa”, l’ICFO coordinarà un seguit d’estudis clínics en cooperació amb els principals hospitals de recerca a Barcelona per aplicar tecnologies d’avantguarda basats en Espectroscòpia Òptica Difusa / Tomografia i correlació espectroscòpica Difusa / Tomografia. La investigació clínica en les àrees de neurologia, neurocirurgia i oncologia es durà a terme en els grups col·laboradors a l’Hospital Clínic, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital Vall d’Hebron, IDIBAPS i l’IDIBELL.

El grup d’angiogènesi tumoral de l’IDIBELL, liderat per Oriol Casanovas, participa en aquest programa mitjançant el desenvolupament d’un projecte que utilitza la fotònica, concretament l’espectroscòpia òptica difosa, per monitoritzar l’angiogènesi tumoral i predir la resposta als tractaments antiangiogènics en models de ratolins de càncer.

L’ICFO centra la seva activitat en la recerca i la formació dins les diferents branques de les ciències i tecnologies òptiques.

En recerca, l’ICFO realitza una recerca de frontera, de base àmplia en diversos camps de les ciències fotòniques, des de les telecomunicacions òptiques fins a les biotecnologies, passant per les tècniques de detecció remota, els sensors, la informació quàntica i la fotònica industrial.

En formació, ofereix la possibilitat d’obtenir el doctorat en ciències òptiques amb una àmplia cobertura tant dels aspectes bàsics com aplicats.

En desenvolupament econòmic i creació de riquesa, el centre estableix col·laboracions amb la indústria i amb el sector privat en general, i afavoreix la creació d’empreses de base tecnològica per part dels seus investigadors i, molt especialment, dels seus estudiants graduats.

Scroll to Top