La Fundació Olga Torres finança un projecte de recerca en càncer de còlon a l’IDIBELL

holger_heyn

La Fundació Olga Torres (FOT) ha lliurat dues beques postdoctorals d’investigació en càncer de còlon; a Raquel Batlle del Laboratori de Senyalització i Cicle Cel·lular de

l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, i a Holger Heyn del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’IDIBELL.

La investigadora postdoctoral Raquel Batlle portarà a terme durant dos anys el projecte “Contribució de la senyalització de MAPK p38 en la tumorogènesi colorectal associada a colitis” amb un finançament de 60 mil euros.

L’investigador postdoctoral Holger Heyn portarà a terme durant dos anys el projecte “Genòmica del Càncer en el sistema colorectal” amb un finançament de 60 mil euros.

Des de 2005, la FOT ve convocant cada any unes beques per a l’estudi en càncer colorectal,

en concret per l’estudi de mecanismes de carcinogènesi, factors de prevenció, progressió de la malaltia, identificació de noves dianes moleculars, valoració de variables moleculars de resposta a fàrmacs, epidemiologia, factors patològics de pronòstic, quimioprevenció i nous estudis terapèutics.

La

Fundació Olga Torres, de caràcter privat i sense ànim de lucre,

està dedicada a la investigació del càncer i la seva relació amb alteracions immunològiques.

Té com a objectiu

promoure la investigació científica, tecnològica i social d’alt nivell dins del marc universitari, de centres d’investigació o d’instituts especialitzats.

Amb aquesta finalitat, la FOT

finança de forma directa projectes específics de recerca i tractament oncològic relacionats amb la investigació del càncer de còlon, àmbit en el qual ha centrat la seva especialització, atès que es tracta d’una de les patologies amb major incidència sobre la població i que actualment experimenta un creixent considerable, afectant indiscriminadament tant a homes com a dones. Els recursos de la FOT procedeixen dels rendiments del seu patrimoni i les donacions que rep,

destinant-hi el 95% a la dotació de les beques.

El càncer colorectal és un tumor maligne que es localitza a diferents nivells dins de l’intestí gros. Pot situar-se a l’alçada del còlon o al final de l’intestí, a la zona rectal.

És la segona neoplàsia

(formació anormal de teixit)

més freqüent, després del càncer de mama en dones i de pulmó en homes.

Als Estats Units i Nova Zelanda es donen 50 casos per cada 100.000 habitants. Al Senegal, Colòmbia i l’Índia, menys de 10 casos per cada 100.000 habitants.

A l’Estat espanyol, es donen 31 casos d’homes per 100.000 habitants i 21 casos de dones per 100.000 habitants.

Tradicionalment, s’ha considerat que afecta de manera igual tant homes com dones, encara que estudis recents han demostrat que el càncer de còlon es dóna en dones i el de recte més en homes.

Es considera que

el càncer colorectal sorgeix d’una combinació de factors genètics i mediambientals: l’herència determina la susceptibilitat individual al càncer colorectal, mentre que els factors mediambientals interactuen amb aquesta susceptibilitat per donar lloc a petits pòlips adenomatosos (creixements en forma de fong són normalment benignes, però alguns es converteixen en càncer amb el temps), pòlips adenomatosos més grans i, finalment, càncer.

Scroll to Top