L’epigenètica és el següent pas en la comprensió de la diferenciació cel·lular’

Les cèl·lules mare adultes induïdes poden diferenciar-se en qualsevol tipus de cèl·lula però ho fan de manera més ràpida si es diferencien en el tipus de cèl·lula al qual pertanyien abans de la reprogramació. Això és a causa de la seva memòria epigenètica. Amb aquest argument el director científic de la Fundació IVI i de l’Institut Príncep Felipe de València, el doctor Carlos Simón, ha confirmat la necessitat d’aplicar la epigenètica al camp de la investigació de les cèl·lules mare en el qual duu treballant l’última dècada. Ho ha fet en el marc del cicle de seminaris del IDIBELL el passat 21 de gener.

Simón ha explicat les particularitats dels tipus de cèl·lula mare utilitzats en la investigació del procés de diferenciació cel·lular: cèl·lules mare embrionàries, cèl·lules mare adultes i cèl·lules mare induïdes. Ha destacat que, en medicina reproductiva, “es coneix el procés des del seu vessant genètic i, en aquest sentit, som capaços de diferenciar una cèl·lula embrionària en un espermatozoide. No obstant això, som incapaços d’aconseguir que l’embrió del ratolí resultant surti endavant. Per això és important aprofundir en com la epigenética participa en la diferenciació cel·lular.”

Des de fa alguns anys, el doctor Carlos Simón, treballa amb les cèl·lules del endometri: “dos terços d’aquest teixit es destrueixen cada mes i es regeneren. Són cèl·lules mare adultes amb moltes possibilitats en la investigació. Poden ajudar-nos a comprendre i a prevenir la endometriosis, una malaltia que afecta al 20% de les dones”.

Sobre Carlos Simón

El Dr. Carlos Simón és professor titular de Obstetricia i Ginecología en la Universitat de València, Director científic de la Fundació IVI i de l’Institut Príncep Felipe de València (CPIF). El seu treball se centra en la implantació embrionària, receptivitat uterina, cèl·lules mare, embrionàries i adultes. Durant la dècada dels noranta la seva investigació va contribuir a l’avanç de la medicina reproductiva, específicament en la comprensió de la receptivitat de l’endometri humà, la viabilitat de l’embrió, la implantació embrionària i la endometriosis. I des del 2001, Simón ha ampliat la seva investigació al camp de les cèl·lules mare embrionàries humanes amb assoliments com la derivació de les dues primeres cèl·lules mare a Espanya o l’obtenció de cèl·lules mare sense destruir l’embrió humà. En les seves últimes investigacions ha assolit la identificació i caracterització de les cèl·lules mare del endometri.

Scroll to Top