L’IDIBELL lidera un projecte europeu per desenvolupar teràpies personalitzades en càncer de pulmó

L’objectiu final del projecte CURELUNG és descobrir alteracions genètiques en el càncer de pulmó i investigar fàrmacs que actuïn específicament sobre les cèl·lules tumorals. D’aquesta manera cada pacient podria rebre un tractament específic i eficient.

El 20 de gener s’ha donat el tret de sortida el projecte Curelung, promogut per la Unió Europea dins el 7è Programa Marc de Recerca i Desenvolupament. En total, onze institucions de set països europeus en formen part. Ha estat en una jornada de presentació celebrada a la sala d’actes de l’Hospital Duran i Reynals (ICO) en la qual els participants han marcat les línies que se seguiren en el programa, que compta amb un finançament de 3,8 milions d’euros, durant els propers tres anys.

L’investigador de l’IDIBELL i coordinador del projecte, Manel Esteller, ha explicat que el propòsit de la investigació és analitzar el genoma de les cèl·lules tumorals a la recerca de marcadors que responguin a fàrmacs ja existents, de manera que “obtindrem un perfil dels tumors de pulmó humans que ens permetria predir quins pacients tindran una millor resposta a un determinat fàrmac. La idea és arribar al tractament de càncer de pulmó personalitzat. El millor fàrmac per al millor pacient”.

Teràpies dirigides

En l’última dècada s’han fet avenços en la creació de teràpies dirigides contra proteïnes oncogèniques que han permès crear fàrmacs per tractar tumors al pulmó , però “el percentatge de pacients que presenten aquestes alteracions és molt baix”.Per això en el projecte participen investigadors líders en la recerca del càncer de pulmó des de diverses perspectives. Compten amb tecnologia d’última generació en anàlisis massiu de genòmica i transcriptòmica per identificar nous gens i determinar biomarcadors,

així com amb diversos models experimentals i amb col·leccions de mostres de càncer de pulmó humà.

Manel Esteller ha assegurat que es donaria per satisfet si després de tres anys d’investigació s’aconsegueix identificar “un marcador que respongui a un fàrmac determinat i atreure així a les autoritats competents per iniciar una fase d’assaig clínic” per aconseguir una teràpia personalitzada contra el càncer de pulmó.

El càncer més letal

El càncer de pulmó és actualment el càncer més letal del món. A Europa se’n diagnostiquen cada any més de 150.000 casos, un 90% d’ells a causa del tabac. Només entre un 10 i un 15% sobreviuen cinc anys després de la diagnosi. Això es deu “en part a que el 80% dels casos el càncer de pulmó es diagnostica en un estat tan avançat que ja no és possible operar i en part perquè els pacients responen relativament malament a les teràpies habituals” ha explicat l’investigadora de l’IDIBELL, Montse Sánchez-Céspedes.

En aquest sentit, “un altre dels objectius del projecte Curelung és estudiar els mecanismes de resistència de les cèl·lules tumorals als fàrmacs”.

Els investigadors del projecte Curelung

. Manel Esteller, IDIBELL

. Montse Sánchez-Céspedes, IDIBELL

John K. Field, University of Liverpool (UK)

. Elisabeth Bambrilla, University Joseph Fourier (France)

. Luis Montuenga, FIMA (Spain)

. Roman Thomas, Max Plank Institut (Germany)

. Luca Roz, INT (Italy)

. Giorgio Scagliotti , University of Torino (Italy)

. Benjamin Besse, Institut Gustave Roussy (France)

. Jürgen Wolf, Clinic University of Klön (Germany)

. Krzysztof Kucharczyk, Biovectis (Poland)

. Suvi Saviola, MRCH (Netehrlands)

Scroll to Top