Un article publicat per investigadors de l’IDIBELL és el més influent del món en Biologia, segons Science Watch

L’article, “Antiangiogenic therapy elicits malignant progression of tumors to increased local invasion and distant metastasis”, es va publicar el mes de març de 2009 a la revista Cancer Cell, una de les més prestigioses en investigació oncològica. Des de llavors ha rebut 226 cites; 46 durant els mesos de maig i juny de 2010, que és el període que ha avaluat Thomson Reuters per elaborar la seva classificació de novembre i desembre.

L’article ha estat coordinat per Oriol Casanovas, investigador del grup d’angiogènesi tumoral de l’IDIBELL i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i per Douglas Hanahan, investigador de la Universitat de California de San Francisco. La primera signant de l’estudi és Marta Páez-Ribes, investigadora predoctoral de l’IDIBELL. El treball també ha comptat amb la participació de l’investigador de l’IDIBELL i de la Universitat de Barcelona Francesc Viñals.

L’estudi ofereix una explicació a un fenomen que fa anys que desconcerta els especialistes en oncologia. Els tumors “fabriquen” vasos sanguinis que els supleixen aliment per poder créixer i reproduir-se. Aquest fenomen rep el nom d’angiogènesi. Quan es va descobrir, de seguida es va veure una oportunitat per desenvolupar fàrmacs que bloquegessin la proliferació de vasos sanguinis al voltant del tumor, els anomenats fàrmacs anti-angiogènics.

En aquest treball, els investigadors han demostrat en experiments amb ratolins que amb aquestes teràpies es produeix un descens inicial del nombre de cèl·lules tumorals, però un temps després el càncer s’escampa amb rapidesa a altres òrgans i teixits (metàstasi). En concret, les cèl·lules malignes que sobreviuen després de bloquejar l’angiogènesi són capaces de tolerar la falta d’oxigen. Aquestes cèl·lules hipòxiques activen mecanismes que les ajuden a disseminar-se a altres teixits a través del torrent sanguini normal. A més, les cèl·lules hipòxiques són més resistents a la quimioteràpia i a la radioteràpia. Això explica la poca resposta dels pacients a aquests tractaments després de rebre fàrmacs antiangiogènics. Aquest descobriment obre la porta a noves estratègies de tractament.

Referència de l’article

Pàez-Ribes M*, Allen E, Hudock J, Takeda T, Okuyama H, Viñals F*, Inoue M, Bergers G, Hanahan D, Casanovas O*. Antiangiogenic therapy elicits malignant progression of tumors to increased local invasion and distant metastasis. Cancer Cell. 2009 Mar 3;15(3):220-31.

*Investigadors IDIBELL

Scroll to Top