El Programa de teràpia cel·lular aproparà a la pràctica clínica els resultats de la recerca

En l’acte de presentació, hi han participat el vicerector de Recerca de la UB, Jordi Alberch, i el coordinador del Programa de Recerca en Ciències de la Salut (PRICS) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Carles Miquel. També hi han pres part directius dels diferents centres que configuren el Programa, entre els quals el director general de l’IDIBELL, Emilià Pola, així com el professor Josep Maria Canals, del Departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la UB, que és el coordinador del Programa des de la Facultat de Medicina de la UB – Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Ha tancat la jornada l’expert Ernest Arenas, del Karolinska Institutet de Suècia, amb la xerrada «Stem cells and Parkinson’s disease».

L’objectiu d’aquest Programa és coordinar els esforços de vint-i-quatre destacats grups de recerca que treballen en el camp de la recerca translacional amb cèl·lules mare. Ara per ara, dinou d’aquests equips són de recerca clínica (divuit pertanyen a l’IDIBAPS – Hospital Clínic de Barcelona i un a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL). Els cinc centres restants aporten coneixements bàsics de laboratori des de l’entorn de la Facultat de Medicina de la UB, tant en el campus de Medicina – Clínic August Pi i Sunyer com en el de Ciències de la Salut de Bellvitge.

La Generalitat de Catalunya ha fet, a través del Departament de Salut, una aportació de 200.000 euros per als propers dos anys perquè els equips adscrits al Programa creïn un clima de col·laboració que n’afavoreixi l’èxit. La temàtica de les investigacions és molt diversa, i inclou: neurologia i aparell locomotor, diabetis i metabolisme, hematooncologia, pneumologia, oftalmologia, immunologia i malalties infeccioses, aparell digestiu, i trasplantaments. En el marc d’aquesta iniciativa, els equips compartiran coneixements i desenvoluparan nous protocols de diferenciació i cultiu de cèl·lules mare. El Programa preveu, així mateix, l’organització de seminaris i reunions de treball, com també la contractació de suport tècnic i el finançament de projectes intramurals.

Cada equip disposa dels seus propis recursos, obtinguts en convocatòries competitives. En total, sumen setanta-quatre projectes actius en l’àmbit de la teràpia cel·lular, que signifiquen uns 3,5 milions d’euros anuals. D’aquests projectes, n’hi ha disset d’internacionals, cinquanta-tres de nacionals i quatre que procedeixen de fundacions privades. Els equips que sumen esforços en el marc del TCUB també impulsen deu assaigs clínics finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN-ISCIII), amb un pressupost global aproximat de dos milions d’euros. Finalment, també està prevista la creació d’unes instal·lacions de cultiu cel·lular amb finançament del MICINN.

En el Programa de teràpia cel·lular s’apleguen els esforços de la UB, l’Hospital Clínic, l’IDIBAPS i l’IDIBELL. També hi participen la Transplant Services Foundation (TSF), empresa de l’Hospital Clínic; la Fundació Clínic; la Fundació Bosch i Gimpera, i la Fundació Josep Carreras. Aquest entramat institucional dóna al TCUB una sòlida base científica per posicionar-se tant en l’entorn nacional com en l’internacional. Perquè els avenços en teràpia cel·lular arribin al pacient, cal una feina minuciosa i coordinada com la que plantegen aquestes entitats.

Més informació al web de la Universitat de Barcelona

Scroll to Top