El Parlament ha lliurat avui en el marc de la celebració de la Diada, la medalla d’honor en la categoria d’or a Manel Esteller, “per la seva trajectòria com a metge i investigador català de referència internacional”. En el decurs de l’acte, la presidenta Carme Forcadell, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, han destacat la importància de la recerca a Catalunya i la seva contribució en la lluita contra el càncer. Esteller ha fet una crida a garantir el talent i la formació de les generacions futures.
La mesa de la cambra va acordar al juliol per unanimitat l’atorgament de la distinció, amb què reconeix “la tasca d’investigació i els èxits assolits” per Esteller “en la seva lluita contra el càncer humà” i “la seva contribució a la projecció d’una Catalunya capdavantera en la recerca científica”, a més de fer palesa “l’aportació al progrés col·lectiu que ha significat l’aplicació de les seves investigacions en àmbits tan diversos com les ciències humanes i socials, les ciències de la vida i de la salut, l’enginyeria, la tecnologia i les ciències experimentals”.
A l’inici de l’acte, Jesús Ureña, professor agregat de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, ha fet la glossa del guardonat.
A continuació, la presidenta ha lliurat la medalla a Esteller, qui tot seguit ha pronunciat unes paraules amb què ha agraït la distinció i ha destacat la importància de la recerca, i de la formació de les futures generacions, perquè encara “hi ha problemes molt greus de salut” i “hem de seguir investigant”. “Jo continuaré investigant, és el que sé fer i és el que m’agrada”, ha dit, però “el somni” d’una “salut millor per a tots” a vegades “dependrà d’altra gent que vindrà després”. “Si us plau, posem avui les bases d’una societat basada en l’educació i el coneixement”, ha conclòs.
La presidenta ha agraït a Esteller el seu compromís per “intentar fer, des de Catalunya, que el món sigui una mica millor”. Forcadell ha destacat que “la lluita contra el càncer” és “de tota la humanitat” i ha afegit que “és un orgull que des del nostre país es contribueixi a aquesta tasca universal”. Ha afirmat que “des de les institucions cal posar tots els recursos” possibles per a potenciar encara més la investigació i la recerca, àmbits propis “d’una societat que no es resigna”. “I aquest país, ho demostra la història, no es resigna, mai no defalleix”, ha conclòs.
Puigdemont ha destacat que la medalla “honora el destinatari”, però també “ens honora a tot el país”. “Quan ens preguntem quina mena de gent som els catalans, com volem que se’ns conegui al món”, “ens agrada que se’ns reconegui com un poble que és capaç de fer aportacions rellevants en el canvi i el progrés de la humanitat”, ha afirmat el president. “No és casual que a Catalunya s’estigui treballant de manera pionera en la investigació en àmbits com la sida o el càncer”, sinó que té a veure, ha dit, “amb un compromís de país de la gent que defuig de tota resignació, que no es conforma”.
L’acte ha acabat amb les interpretacions de ‘La sardana de l’abril’, composta per Lluís M. Millet a partir d’un poema de Joan Llongueras; ‘L’amor mariner’, composta per Manuel Oltra a partir d’un poema de Pere Quart, i, a l’últim, ‘Els Segadors’, l’himne nacional de Catalunya, amb l’auditori dempeus.
Enguany, l’encarregada de les interpretacions musicals ha estat la Coral Sant Jordi, sota la direcció d’Oriol Castanyer, coincidint amb el vintè aniversari de la mort del seu fundador, Oriol Martorell, que va ser diputat a la IV legislatura, i amb el quarantè aniversari de la Diada a Sant Boi del 1976, on els assistents van cantar ‘Els Segadors’ dirigits i encoratjats per Martorell i la coral.