A Catalunya passem unes 5 hores i mitja al dia en conducta sedentària, sense moure’ns, cosa que representa un factor de risc clar per al desenvolupament de malalties cròniques. Els números ho constaten, donat que 2 de cada 5 persones adultes presenten aquest tipus de malalties. Aquesta situació s’agreuja amb la manca d’espais disponibles a l’aire lliure per practicar exercici físic.
El projecte +ACTIU, que ha arribat al seu final amb l’acte de clausura celebrat el passat 7 de maig, ha volgut incidir en aquesta problemàtica. La iniciativa, promoguda des de l’IDIBELL i l’ICO, perseguia la transformació de La Florida, a L’Hospitalet de Llobregat, en un barri més actiu. La Florida, amb 83.000 habitants per quilòmetre quadrat, és un dels més densament poblats d’Europa. Tot i això, disposa només de 2,5 m2 de zona verda per habitant, una quarta part del que recomana l’OMS. Tenint en compte que l’entorn urbà té un impacte decisiu en la salut física i mental, i que és clau per estimular la pràctica d’exercici físic en els habitants, calia buscar maneres de millorar la salut comunitària dels hospitalencs a través de la transformació urbana.
“Al prendre consciència de l’impacte de l’entorn urbà en l’estil de vida i el benestar dels habitants, vam decidir crear aquest projecte per impulsar el disseny d’espais de moviment que fomentessin la pràctica d’activitat física i poder reduir així les conductes sedentàries”, comenta la Dra. Paula Jakszyn, investigadora principal del grup de Nutrició i Càncer de l’IDIBELL i l’ICO i líder de +ACTIU, projecte en el qual també han participat activament la Facultat de Ciències de la Salut de Blanquerna i l’start-up Healthy Cities, i que ha estat finançat per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa.
La participació activa de la ciutadania
Per fer-ho, es va utilitzar una metodologia participativa que incloïa a la ciutadania com a membre imprescindible: després de l’anàlisi de l’entorn urbà i la identificació de les barreres i facilitadors que existeixen per a fer activitat física a la ciutat, una Comunitat Pràctica va proposar una sèrie de solucions als problemes detectats. Seguint un procés de co-creació de solucions amb la ciutadania, dins la Comunitat Pràctica hi constaven tant professionals de la salut, com arquitectes, urbanistes, associacions veïnals i entitats locals. D’aquesta manera, s’aconseguia tenir en compte la pluralitat de veus i mirades que existeixen dins L’Hospitalet i, en concret, dins el barri de La Florida.
La participació de la ciutadania a +ACTIU va resultar fonamental. Com apunta la Dra. Jakszyn, “Gràcies a la col·laboració activa dels ciutadans, vam descobrir el que anomenem racons d’oportunitat, llocs on d’entrada no sembla que s’hi pugui practicar exercici, però que, en canvi, la població identifica com a espais de moviment i, per tant, podem utilitzar per fomentar l’activitat física”. Precisament, en aquests racons va ser on es va fer una prova pilot amb residents del barri, tots pacients de malalties cròniques, que van seguir una rutina d’activitats senzilles al llarg de 8 setmanes. A través de petites accions diàries, com ara caminar pel barri, utilitzar elements urbans per fer exercici o participar a l’hort comunitari, es va aconseguir que el 80% dels participants augmentessin la quantitat de temps en moviment durant el dia: així, es va confirmar que l’urbanisme pot generar salut. I aquesta prova pilot continua viva: un grup de participants segueix mantenint-se actiu a l’hort urbà comunitari, gestionat per la fundació Contorno Urbano de L’Hospitalet.
Noves recomanacions: prescriure exercici físic
Ara, a la recta final del projecte i a la vista dels resultats aconseguits, han nascut nous objectius que ja s’estan posant en marxa. Es plantegen noves estratègies per continuar fomentant la pràctica d’activitat física i proporcionar llocs segurs i motivadors on dur-la a terme. Un exemple és l’estratègia de “recepta activa”, en què es busca integrar la prescripció d’exercici dins les recomanacions mèdiques. Així, receptant preventivament la pràctica d’exercici, es busca disminuir el risc de desenvolupar malalties cròniques i la necessitat de medicació.
Per a més informació sobre el projecte +ACTIU, la seva metodologia i les activitats que han desenvolupat, es pot consultar la pàgina web del projecte.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 i especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des de 73 grups de recerca, publiquen més de 1.400 articles científics a l’any. L’IDIBELL està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l´Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat.
IDIBELL és membre del Campus d´Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres de recerca espanyols acreditats com a institut de recerca sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. A més, forma part del programa HR Excellence in Research de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).