Tot i els avenços continus en la investigació contra el càncer, el 50% dels pacients de melanoma uveal o ocular continuen desenvolupant metàstasi. És un tipus rar de melanoma, però és el càncer intraocular més comú en adults i té una gran tendència a disseminar-se, especialment al fetge. Ara, fent un pas més en la millora del tractament d’aquest tipus de càncer, un grup d’investigadors de diversos centres europeus, on participa el Dr. Josep Maria Piulats, co-líder del grup de recerca en Immunoteràpia del Càncer de l’IDIBELL i l’ICO, i l’oncòleg mèdic i investigador de l’ICO-IDIBELL, Luis del Carpio, ha publicat un estudi a Nature Communications en què mostren resultats prometedors per a millorar la teràpia del melanoma uveal metastàtic.
L’IDIBELL, juntament amb l’ICO, s’ha consolidat al llarg dels anys com a centre de referència nacional i internacional en la investigació i el tractament del melanoma uveal. La institució és pionera en l’avaluació de noves immunoteràpies per aquesta malaltia, amb un enfocament constant en la recerca translacional per oferir als pacients les últimes opcions terapèutiques. A més, l’ICO-HUB és centre CSUR (Centros, Servicios y Unidades de Referencia del Sistema Nacional de Salud) designat pel Ministeri de Sanitat pel tractament en tumors intraoculars, tant en adults com en infants, motiu pel qual atrau pacients d’arreu de Catalunya i part d’altres comunitats.
Immunoteràpia contra el melanoma uveal
La recerca s’ha centrat en l’estudi de tebentafusp, un fàrmac d’immunoteràpia que ha demostrat una eficàcia notable en la millora de la supervivència de determinats pacients amb melanoma uveal metastàtic. El mecanisme d’acció d’aquest fàrmac es basa en facilitar la trobada entre les cèl·lules immunitàries i les cèl·lules tumorals: porta les defenses de l’organisme al nucli del càncer. Es tracta d’una proteïna dissenyada per unir-se, per una banda, als limfòcits T i, per altra banda, a una proteïna específica del tumor presentada pel complex major d’histocompatibilitat, construint un pont molecular a través del qual les cèl·lules T poden detectar el tumor i destruir-lo.
Ara bé, el microambient immunitari tumoral, el conjunt dinàmic de cèl·lules i molècules que envolten el tumor, influeix de manera determinant en l’èxit d’aquestes immunoteràpies, sigui en positiu o en negatiu. Els macròfags associats al tumor, cèl·lules del sistema immunitari que juguen un paper important en la defensa del cos contra infeccions, són de les poblacions immunitàries més abundants d’aquest microambient i, tot i que no sempre, sovint s’associen a una inhibició important de les cèl·lules T. De fet, aquest és el rol que sembla que adopten en el melanoma uveal metastàtic, podent afectar decisivament l’eficàcia de la teràpia amb tebentafusp.
Una complexa interacció cel·lular al cor del tumor
Segons el que han vist in vitro, els investigadors d’aquest estudi han pogut corroborar que existeixen un tipus de macròfags (M2) al microambient del melanoma uveal que inhibeixen l’activitat de les cèl·lules T, reduint així l’eficàcia de tebentafusp. Seguint aquesta línia, han confirmat que és menys probable que aquesta teràpia funcioni en pacients amb un elevat nombre de macròfags al tumor.
Però hi ha una bona notícia: en contrapartida, els investigadors han vist que el tebentafusp també afecta l’activitat dels macròfags, afavorint la seva reprogramació a un tipus (M1) que no inhibeix les cèl·lules T. A més, una altra molècula present al microambient, IL2, també juga en contra dels macròfags inhibidors (M2). Així, l’efecte sinèrgic de tebentafusp i IL-2 pot ser una combinació guanyadora per contrarestar la resistència immunitària del tumor.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 i especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des de 73 grups de recerca, publiquen més de 1.400 articles científics a l’any. L´IDIBELL està participat per l´Hospital Universitari de Bellvitge i l´Hospital de Viladecans de l´Institut Català de la Salut, l´Institut Català d´Oncologia, la Universitat de Barcelona i l´Ajuntament de L´Hospitalet de Llobregat.
IDIBELL és membre del Campus d´Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres de recerca espanyols acreditats com a institut de recerca sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. A més, forma part del programa HR Excellence in Research de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).