Un equip d’investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha fet un important avenç en l’estudi del sarcoma d’Ewing, el segon tumor ossi més freqüent entre nens i adolescents. La recerca, publicada a la revista Molecular Oncology, ha estat liderada per la Dra. Mariona Chicón-Bosch i el Dr. Òscar M. Tirado, i utilitza tècniques multi-omics per desxifrar els mecanismes que impulsen la metàstasi, principal causa de la baixa supervivència en aquest tipus de càncer.
Aquest tumor, diagnosticat principalment en pacients d’entre 10 i 20 anys, és relativament rar però altament agressiu. La seva capacitat per disseminar-se a altres òrgans limita considerablement les opcions de tractament, especialment en estadis avançats.
Un model animal i un enfocament multi-omics
L’estudi es basa en un model animal desenvolupat per l’equip de l’IDIBELL, que permet analitzar el desenvolupament de la metàstasi. Aquest model consisteix en la implantació de cèl·lules tumorals derivades de pacients humans en ratolins immunodeficients, recreant amb precisió els processos biològics implicats en la disseminació metastàtica.
Mitjançant l’ús d’eines multi-omics, els investigadors han integrat dades transcriptòmiques, proteòmiques i epigenètiques, per identificar vies de senyalització clau en la progressió del tumor. L’anàlisi transcriptòmica ha revelat els gens activats durant la progressió, mentre que la proteòmica ha destacat proteïnes essencials en processos com la migració cel·lular. A més, l’ús de tècniques de metilació del DNA ha aportat informació sobre els canvis epigenètics que regulen l’expressió d’aquests gens.
Aquest enfocament permet una visió global i integradora, clau per comprendre els mecanismes subjacents al sarcoma d’Ewing.
Descobriments clau: la proteïna CREB1 i el gen LOXHD1
Els investigadors han identificat el paper destacat de la proteïna CREB1 i del gen LOXHD1, en la migració cel·lular i la formació de clons tumorals. CREB1 actua com a regulador central que modula l’expressió de gens associats a la invasió tumoral. Entre aquests gens, destaca FGD4, una diana de CREB1, que connecta diferents capes biològiques analitzades. Aquest gen podria ser clau en l’estructura i mobilitat de les cèl·lules tumorals, la qual cosa el converteix en un objectiu prometedor per a noves teràpies.
Implicacions per al futur
Segons la Dra. Chicón-Bosch, “l’enfocament multi-omics ens ha permès explorar el sarcoma d’Ewing des d’una perspectiva integradora, identificant mecanismes crucials per frenar la progressió de la malaltia”. El Dr. Tirado afegeix que aquests resultats podrien facilitar el desenvolupament de fàrmacs dirigits a les vies moleculars identificades, oferint tractaments més personalitzats i efectius per als pacients. A més, aquests descobriments podrien tenir aplicacions en altres tipus de càncer amb característiques similars, ampliant l’impacte d’aquesta investigació.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració entre diferents institucions nacionals i internacionals, incloent-hi el Pediatric Cancer Center de Barcelona, la universitat de Santiago de Compostela i el German Cancer Research Center (DKFZ). La combinació de recursos i coneixements d’aquestes institucions ha estat fonamental per dur a terme un estudi exhaustiu.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).