El Biobanc HUB-ICO-IDIBELL és un servei públic i sense ànim de lucre que recull, conserva i gestiona mostres biològiques humanes (sang, teixits, ADN) destinades a la recerca biomèdica. Algunes d’aquestes són mostres de diverses malalties que són de gran interès per a la investigació biomèdica, per la qual cosa, el Biobanc ofereix una cartera de serveis per facilitar la recerca que es pot idear al seu voltant, gestionant aquests recursos sota un estàndard de qualitat.
Per fer-ho amb garanties, el Biobanc està autoritzat per la Generalitat de Catalunya, registrat al Registro Nacional de Biobancos del Instituto de Salud Carlos III, i forma part de la Plataforma Nacional de Biobancos y Biomodels, així com de la Xarxa de Bancs de Tumors de Catalunya.
La certificació ISO9001: un segell de qualitat
A més, el Biobanc també està certificat per la norma ISO 9001 des de l’any 2017, una norma de qualitat reconeguda en l’àmbit nacional i internacional que es fonamenta en la millora continuada dels processos i que permet demostrar el compromís amb la qualitat del servei i la satisfacció del client. Anualment, una entitat externa (en aquest cas, Applus+) realitza una auditoria de seguiment per a garantir el compliment dels estàndards de qualitat i, cada tres anys, es renova la certificació ISO.
L’abast de l’auditoria inclou la recepció, el registre, el processament, la codificació, l’emmagatzematge, la conservació i la cessió de mostres biològics humanes i dades associades, tant de les col·leccions prospectives en règim del Biobanc (cardiologia, malalties minoritàries, nefrologia, banc de tumors, banc de teixits neurològics, Clostridium i COVID-19), com de les sol·licituds de prestació de serveis de processament i custòdia de mostres de clients interns i externs.
La darrera auditoria externa es va dur a terme el passat dilluns 30 de juny, superant la renovació de forma satisfactòria. Fer-ho implica, en termes generals, el manteniment i millora contínua de tots els processos establerts en el Biobanc a través de l’anàlisi del context, la determinació dels objectius, l’establiment d’accions per a afrontar riscos i oportunitats i les planificacions del canvi.
Amb millores que fan avançar cap al futur
Com a punts forts cal destacar el canvi en les instal·lacions que permetran el creixement del servei en els propers anys, la reorientació dels objectius anuals plantejats i la definició de les accions per al seu assoliment, així com l’informe de revisió per la Direcció i la dinàmica de registre i gestió de les incidències.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 i especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des de 73 grups de recerca, publiquen més de 1.400 articles científics a l’any. L´IDIBELL està participat per l´Hospital Universitari de Bellvitge i l´Hospital de Viladecans de l´Institut Català de la Salut, l´Institut Català d´Oncologia, la Universitat de Barcelona i l´Ajuntament de L´Hospitalet de Llobregat.
IDIBELL és membre del Campus d´Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres de recerca espanyols acreditats com a institut de recerca sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. A més, forma part del programa HR Excellence in Research de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).