Un estudi recent liderat per la Dra. Marta Simó i el Dr. Jordi Bruna, investigadors principals del grup de Neuro-Oncologia de l’IDIBELL, l’ICO i l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha analitzat les característiques clíniques, els biomarcadors serològics i els canvis estructurals cerebrals associats al deteriorament cognitiu (DC) en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita (CPCP). Els resultats posen de manifest una problemàtica poc coneguda però freqüent en els pacients amb càncer, i aporten noves evidències sobre els mecanismes subjacents.
L’estudi, finançat a través del Instituto de Salud Carlos III-ISCIII, ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Susana Padrones i el Dr. Ernest Nadal, també investigadors de l’IDIBELL i membres de la Unitat Funcional de Pulmó, i ha estat publicat recentment en la revista científica Neurology.
El deteriorament cognitiu, una realitat força freqüent en pacients de càncer de pulmó
Els investigadors han detectat que un 31% dels pacients ja presentaven símptomes de deteriorament cognitiu en el moment del diagnòstic del càncer de pulmó. Aquest deteriorament s’acompanyava d’una pèrdua localitzada de substància grisa en àrees cerebrals clau associades a la memòria i les habilitats visuals i espacials, així com una afectació més difusa de la substància blanca. A nivell serològic, aquests pacients mostraven nivells més baixos del factor neurotròfic derivat del cervell (BDNF), una proteïna essencial per a la supervivència i la plasticitat neuronal.
Després del tractament amb quimioteràpia, un terç dels pacients continuaven presentant deteriorament cognitiu. A més, es va observar que els pacients amb DC persistent tenien una incidència més elevada de malaltia avançada, la qual cosa suggereix una possible associació entre la càrrega tumoral i el DC.
D’altra banda, només un 10% dels pacients va desenvolupar deteriorament cognitiu de novo (és a dir, per primera vegada) després de la quimioteràpia. Això indica una incidència relativament baixa del fenomen conegut com chemobrain o toxicitat cognitiva induïda per la quimioteràpia, segons el qual el tractament quimioterapèutic podria ocasionar efectes secundaris a nivell cognitiu. Aquest fenomen era, en general, poc comú i associat principalment al consum de tabac, donat que els pacients amb un hàbit tabàquic més intens van presentar un risc més elevat de desenvolupar-ne.
Cap a un millor abordatge del deteriorament cognitiu associat al càncer
Aquestes troballes posen en relleu una problemàtica fins ara infravalorada que afecta significativament la qualitat de vida dels pacients amb càncer de pulmó. A més, gràcies a la identificació de biomarcadors que permeten monitoritzar el deteriorament cognitiu en aquests casos, aquest estudi pot marcar un punt d’inflexió en l’abordatge clínic d’aquest trastorn. Si més no, de segur que obre noves vies de recerca per la seva prevenció o tractament, en tant que l’objectiu és ara, entre altres, aprofundir en els mecanismes responsables de l’aparició del deteriorament cognitiu en pacients de càncer de pulmó.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 i especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des de 73 grups de recerca, publiquen més de 1.400 articles científics a l’any. L´IDIBELL està participat per l´Hospital Universitari de Bellvitge i l´Hospital de Viladecans de l´Institut Català de la Salut, l´Institut Català d´Oncologia, la Universitat de Barcelona i l´Ajuntament de L´Hospitalet de Llobregat.
IDIBELL és membre del Campus d´Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres de recerca espanyols acreditats com a institut de recerca sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. A més, forma part del programa HR Excellence in Research de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).