Una recerca liderada per la Unitat de Control del Tabac de l’IDIBELL-ICO ha analitzat la presència d’imatges relacionades amb el tabac en programes televisius durant l’horari de màxima audiència a Espanya.
La investigació, recentment publicada a la revista científica Tobacco Induced Diseases, revela una preocupant exposició del públic jove a continguts televisius relacionats amb el tabac que contribueixen a la normalització del seu consum i augmenten el risc d’iniciació.
Aquest estudi és el primer a Espanya que estima l’impacte poblacional d’aquest tipus de continguts, calculant el nombre d’impressions generades, és a dir, el nombre total de vegades que els espectadors han estat exposats a imatges relacionades amb el tabac.
Exposició del públic jove a continguts relacionats amb el tabac
El treball analitza més de 63.000 minuts de programació de 18 canals durant l’any 2021. Els resultats mostren que el 2,4% del temps analitzat contenia imatges relacionades amb el tabac, cosa que es tradueix en 8,5 milions d’impressions entre espectadors d’entre 4 i 24 anys.
Aquestes xifres evidencien que, encara que la presència d’imatges de tabac sembli aparentment baixa, el nombre d’impressions per al públic jove és molt elevat. “Aquesta exposició massiva pot influir en la percepció dels joves sobre el consum de tabac, normalitzant-lo i augmentant el risc que comencin a fumar”, adverteix el Dr. Armando Peruga, expert en tabaquisme, primer autor de l’estudi i investigador principal del grup de Recerca en control del tabac de l’IDIBELL-ICO.
Horari de protecció infantil
Tot i que la presència d’imatges de tabac disminueix durant l’horari de protecció infantil, els investigadors van detectar 470 imatges relacionades amb el tabac durant aquestes hores, que van generar 15,6 milions d’impressions en aquest horari. A més, molts nens encara veuen la televisió fora d’aquest horari, exposant-se així a una prevalença molt més elevada. “Els nens no estan completament protegits davant d’aquest tipus de contingut. Cal reforçar les mesures de protecció”, assenyala el Dr. Peruga.
Aquest estudi posa de manifest la urgent necessitat de revisar les mesures de regulació i control sobre la presència de productes de tabac en els mitjans audiovisuals per evitar la normalització d’un producte perjudicial per a la salut.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 i especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des de 73 grups de recerca, publiquen més de 1.400 articles científics a l’any. L´IDIBELL està participat per l´Hospital Universitari de Bellvitge i l´Hospital de Viladecans de l´Institut Català de la Salut, l´Institut Català d´Oncologia, la Universitat de Barcelona i l´Ajuntament de L´Hospitalet de Llobregat.
IDIBELL és membre del Campus d´Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres de recerca espanyols acreditats com a institut de recerca sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. A més, forma part del programa HR Excellence in Research de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).