Els organismes resistents als antimicrobians (ORAM), o “supermicrobis”,
són invisibles i poden sobreviure fins a tres dies en determinades superfícies. Això vol dir que poden ser transferits quan una persona infectada simplement toca a un altra, o per contacte amb alguna objecte on l’organisme resideix, com ara
un estetoscopi o un comandament de televisor. Les infeccions causades per aquests microorganismes sovint no responen al tractament estàndard, fet que dóna lloc a estades hospitalàries perllongades, despeses en atenció sanitària més elevades, i un major risc de mort.
Per tal de fer front a aquesta problemàtica de forma innovadora, el passat 1 de setembre va iniciar-se el projecte ANTI-SUPERBUGS PCP, liderat pel Dr. Enric Limón, investigador
de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). El projecte, que tindrà una durada de 4 anys, s’inclou dins dels programes de compra pública precomercial (CPP) finançats pel marc de referència H2020 de la Comissió Europea.
“La resistència als antibiòtics varia segons la ubicació geogràfica i és directament proporcional a la utilització i el mal ús dels antibiòtics”, explica el Dr. Enric Limón. “Hi ha sistemes de vigilància activa, implementats en tots els estats europeus, gràcies als quals s’han reduït les infeccions d’aquests tipus d’organismes en els últims anys, però malauradament l’esforç fet fins ara no és suficient per eradicar-les.”
La identificació i seguiment dels “supermicrobis”, tasques on els serveis de microbiologia juguen un rol fonamental, tenen encara en els temps de diagnòstic una assignatura pendent de cara a la prevenció i el tractament per part dels serveis d’infectologia; aquesta és la raó de ser del nou projecte ANTI-SUPERBUGS PCP.
“Volem posar a prova la indústria per desenvolupar solucions innovadores que, en contacte amb els microorganismes resistents, puguin detectar-ne la presència i donar informació en temps real tant a l’usuari i com als sistemes de registre electrònic dels proveïdor d’assistència sanitària capaços de vincular la infecció amb el lloc on s’ha detectat”, aclareix el Dr. Limón.
La compra pública precomercial – precommercial procurement (PCP) en anglès – és l‘adquisició de la recerca i desenvolupament de noves solucions innovadores abans que estiguin disponibles al mercat. El suport de Comissió Europea als projectes CPP s’està ampliant en el seu darrer programa marc Horitzó 2020, amb incentius econòmics com ara les accions cofinançades CPP, disponibles per a consorcis de compradors públics que treballin junts en una CPP en
diversos àmbits de la investigació i la innovació.