L’ICS és l’organització sanitària de l’Estat més rellevant en recerca biomèdica

L’Institut Català de la Salut (ICS) és l’organització sanitària líder a l’Estat pel que fa a la quantitat i a la qualitat dels articles científics publicats. L’any 2014,

els investigadors dels set centres de recerca vinculats a l’ICS, d’entre ells l’IDIBELL,

van publicar 3.835 articles en revistes científiques indexades, més que qualsevol altra institució sanitària catalana i espanyola. Aquests treballs sumen un total de 14.381,23 punts de factor d’impacte, un indicador de qualitat que es calcula a partir del nombre mitjà de cites que tenen tots els articles que publica cada revista.

Els centres de recerca integrats als hospitals i els equips d’atenció primària de la institució són l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que gestiona la recerca que es du a terme als hospitals de Bellvitge i Viladecans; l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron (VHIR); l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP); l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que gestiona la investigació de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i el Verge de la Cinta de Tortosa; l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (IDIBGI), i l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol). Quatre d’aquests instituts (VHIR, IDIBELL, IGTP i IRBLleida) estan acreditats per l’Instituto de Salud Carlos III com a instituts d’investigació sanitària.

Aquests centres tenen en actiu 1.148 projectes d’investigació competitius i 2.467 assaigs clínics, que durant el 2014 van suposar 91 milions d’euros. L’any passat, els instituts van realitzar 40 sol·licituds de patents i van signar 94 contractes de recerca i desenvolupament.

Les principals línies de recerca dels centres vinculats a l’ICS són les neurociències; el càncer; les malalties cardiovasculars; la patologia infecciosa i el trasplantament; les malalties inflamatòries, cròniques i degeneratives, les malalties respiratòries i l’epidemiologia i la salut pública, entre d’altres. La recerca és, juntament amb la docència, un pilar fonamental per millorar l’atenció sanitària que l’ICS dispensa als seus usuaris. En aquest sentit l’empresa pública aposta per una investigació que es pugui aplicar a la millora de la salut de les persones. Per aconseguir-ho de la manera més eficient possible, els instituts vinculats a l’ICS col·laboren estretament entre ells i amb altres actors del sistema sanitari català i estatal, així com amb els principals centres de recerca del món.

Aquesta és una de les informacions que destaca la

Memòria d’activitat de l’ICS 2014, que ara es publica i que recull l’activitat assistencial desenvolupada en els centres de l’organització, la morbiditat de la població atesa en atenció primària, la prevalença de les malalties cròniques més importants per edat i sexe, els resultats qualitatius derivats de l’activitat d’atenció primària, les patologies més freqüents i més complexes ateses als hospitals, les dades dels procediments terciaris i d’alta complexitat duts a terme, les llistes d’espera dels catorze procediments garantits i una anàlisi de la casuística hospitalària.

Scroll to Top