Presenten els últims avenços terapèutics en diabetis al XIII Congrés de l’Associació Catalana de Diabetis

banner_congres_acd_2015

El 5 i el 6 de Març el Centre de Convencions Internacional de Catalunya de Barcelona acull el 13è Congrés de l’Associació Catalana de Diabetis (ACD) organitzat per Eduard Montanya del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge i cap del grup de recerca en Diabetis i Metabolisme de l’IDIBELL.

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia crònica del metabolisme que constitueix un problema sanitari important derivat de la prevalença creixent, morbiditat i mortalitat elevades i del seu paper com a factor de risc cardiovascular, a més d’un elevat cost sanitari i social.

Al congrés, organitzat en aquesta edició pel Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), es presentarà l’estudi “Stem Cell Educator”, a càrrec de l’investigador l’University Medical Center de Hackensack (Nova Jersey, Estats Units), doctor Young Zhao. Es tracta del primer estudi clínic controlat que s’ha fet per explorar un possible tractament de la diabetis tipus 1. Consisteix a separar les cèl·lules del sistema immunitari del pacient (limfòcits) que ataquen les cèl·lules productores d’insulina, i posar-les en un cultiu amb cèl·lules mare procedents de cordó umbilical. D’aquesta manera s’espera que aquestes cèl·lules mare “reeduquem” els limfòcits del pacient perquè deixin d’atacar les cèl·lules productores d’insulina. Després del cultiu, els limfòcits es tornen a injectar al pacient. Per la seva banda, el doctor Bernat Soria, del Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa de Sevilla, exposarà els avenços del tractament de la malaltia amb cèl·lules mare i en quin punt es troben actualment.

El programa científic també posa l’accent en la presentació dels darrers estudis en teràpia gènica, realitzats per la doctora Fàtima Bosch, del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​amb els què s’ha aconseguit curar la diabetis en gossos.

Així mateix, els experts de les diferents taules informaran sobre els últims avenços en el tractament de les complicacions de la diabetis i com afecten concretament als ulls, el ronyó, el peu i el cor; en el tractament de l’obesitat, les últimes tècniques quirúrgiques i el seu impacte en el control de la malaltia. El programa també incidirà en el paper de les noves tecnologies en l’educació i en el tractament del pacient amb l’exposició de temes com ara l’ús de la telemedicina o les aplicacions de la intel·ligència artificial en el tractament de la diabetis. El congrés comptarà amb simposis paral·lels on es debatrà sobre els últims fàrmacs desenvolupats per al tractament de la malaltia.

Scroll to Top