La xarxa del nostre cervell que està activa en situació de repòs es desactiva quan realitzem alguna tasca ja sigui emocional o cognitiva

Investigadors de l’IDIBELL han demostrat que diverses regions cerebrals conegudes com a Xarxa en Mode de Defecte presenten activitat en situacions de repòs i quan induïm alguna tasca al cervell aquesta xarxa es desactiva.
L’estudi, realitzat en persones sanes, demostra també que si la tasca requereix més esforç cognitiu, s’estén la desactivació a altres àrees més enllà d’aquesta xarxa. Els resultats d’aquesta investigació s’han publicat a la revista PLoS ONE.

Des de la invenció de l’electroencefalograma a principis del segle XX se sap que fins i tot quan no fem res, el nostre cervell està actiu. Amb l’arribada de

noves tècniques d’imatge com PET o la Ressonància Magnètica Funcional s’ha pogut anar definint quines àrees del nostre cervell estan actives mentre nosaltres no ho estem. La Xarxa en Mode de Defecte (DMN) és una xarxa ben definida que es relaciona amb els pensaments d’autopercepció i autoreferència social.

El grup de recerca en Psiquiatria de l’IDIBELL liderat per Josep Manuel Menchón ha realitzat un estudi amb 50 persones adultes i sanes

a les quals s’ha fet una ressonància magnètica funcional en estat de repòs, mentre realitzaven una tasca emocional i mentre realitzaven una tasca cognitiva complexa.

Els resultats de l’estudi demostren que les àrees DMN estan actives quan l’individu està en repòs i que es desactiven quan els fem fer una tasca. És necessari que la xarxa redueixi la seva activitat per activar una altra regió, responsable de realitzar aquesta tasca.

Tasques emocionals o cognitives

Aquesta tasca potser emocional com l’aparellament de cares segons les emocions que expressen, o cognitiva com per exemple respondre correcta i ràpidament un test d’stroop (escrivim el nom d’un color per exemple “verd” en color vermell, l’individu ha de respondre en quin color està escrita la paraula. És una prova que requereix atenció i esforç).

L’estudi demostra també que en aquesta segona situació, una tasca cognitiva complexa, les desactivacions s’estenen a una regió que no pertany a la DMN, l’insula posterior, però que té a veure amb el processament dels inputs somàtics (“la capacitat de sentir- nos corporal o visceralment”) que normalment processem de manera constant quan estem en repòs.

L’investigador de l’DIBELL i co-autor de l’estudi, Narcís Cardoner, explica que l’interès en la recerca d’aquesta xarxa és “entendre millor el funcionament del nostre cervell i també, en un següent pas, estudiar si el funcionament alterat d’aquesta xarxa està relacionat amb diverses patologies com l’esquizofrènia, la depressió , el TOC (Trastorn Obsessiu Compulsiu) o l’Alzheimer”.

“En malalties anomenades funcionals, es dir que no presenten cap lesió és probable que els pacients tinguin aquesta xarxa alterada, que

tinguin dificultats per desactivar-la, tot i no estar en repòs: Aprendre a regular o modular aquesta activitat podria ser una forma de millorar algunes patologies però” adverteix Narcís Cardoner “encara estem al principi del camí”.

Aquest estudi s’ha realitzat en col·laboració amb el Melbourne Neuropsychiatric Center (Ben Harrison) i amb el grup de Neuroimatge CRC-Mar (Jesús Pujol)

Referència de l’article

Harrison B.J., Pujol J., Contreras-Rodríguez O., Soriano-Mas C.*, López-Solà M.*, Deus J., Ortiz H., Blanco-Hinojo L., Alonso P.*, Hernández-Ribas R.*, Cardoner N.* and Menchón J.M.*. Task-Induced Deactivation from Rest Extends beyond the Default Mode Brain Network. PLoS ONE 6(7): e22964. doi:10.1371/journal.pone.0022964

Scroll to Top