La Societat Espanyola de Genètica (SEG) i la Fundació Pryconsa han distingit les contribucions del director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, Manel Esteller, en la recerca en aplicacions de la genètica en la III Edició dels Premis Nacionals de Genètica que s’entregaran en el marc del XXXVIII Congrés de la SEG que se celebra del 21 al 23 de setembre a Múrcia.
El jurat, encapçalat per la presidenta de l’associació, Montserrat Aguadé, catedràtica de Genètica de la Universitat de Barcelona i guardonada a la passada edició d’aquests premis, ha premiat Esteller per “la seva excel·lent tasca investigadora que ha posat de manifest la importància de les modificacions epigenètiques en la regulació de l’expressió gènica tant en processos fisiològics com patològics. Els resultats de les seves investigacions pre-clíniques estan contribuint al desenvolupament de nous fàrmacs per a la seva aplicació en el tractament del càncer”.
Perfil de Manel Esteller
Manel Esteller és director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, professor d’investigació ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i professor associat a la Universitat de Barcelona. Abans de la seva incorporació a l’IDIBELL, Esteller va liderar el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO).
Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, és autor de més de dos-cents articles científics, membre de nombroses societats científiques internacionals i d’editorials, i revisor de diverses publicacions. Actualment ostenta el càrrec de president de l’Epigenetics Society.
Nascut a Sant Boi de Llobregat l’any 1968, Manel Esteller és un referent internacional en l’àmbit de l’epigenètica. Es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1992, on es va doctorar l’any 1996 amb un treball sobre la genètica molecular del carcinoma d’endometri. De l’any 1997 al 2001 va fer els estudis de postdoctorat a la Johns Hopkins University (Baltimore, Estats Units), on va estudiar la relació entre la metilació de l’ADN i el càncer. De fet, el seu treball ha estat decisiu per demostrar que tots els tumors humans tenen en comú una alteració química concreta: la hipermetilació dels gens supressors de tumors.
Les seves aportacions, de notable originalitat, contribueixen a revisar i complementar paradigmes científics que es creien ben establerts, en demostrar la importància de factors externs en la modificació directa de gens amb efectes per a la seva regulació. La seva obra científica, de gran extensió malgrat la seva joventut, demostra com les modificacions epigenètiques del material hereditari poden contribuir al desenvolupament dels processos d’envelliment i càncer. A més, ha suposat la base per a l’aprovació recent d’alguns fàrmacs antitumorals i obre el camí per conèixer l’epigenoma humà, un projecte internacional en què Esteller ocupa un paper rellevant.
En la categoria de genètica bàsica, la SEG ha premiat el catedràtic de genètica de la Universitat de Sevilla, Enrique Cerdà Olmedo, per la seva “brillant i dilatada trajectòria científica i acadèmica a l’haver introduït una línia de recerca de avantguarda, i també una nova manera d’ensenyar i formar professors i investigadors que ha contribuït notablement a elevar el nivell de la recerca genètica a Espanya”.
A més de la presidenta de la SEG, han integrat el jurat d’aquesta III edició María Jesús Puertas Gallego i Nicolás Jouve de la Barreda, ex-presidents de la SEG i catedràtics de Genètica en la Universitat Complutense de Madrid
la Universitat d’Alcalà de Henares, respectivament; Juan Jiménez Martínez, catedràtic de Genètica i Rector de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i els Premis Nacionals de Genètica 2010, Montserrat Baiget Bastus i Miguel Ángel Toro Ibáñez.