Aquest és l’objectiu del laboratori d’enginyeria metabòlica i teràpia de la diabetis de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRBB) liderat pel director del centre, Joan Guinovart. L’investigador ha explicat el 6 de maig en el marc dels seminaris de l’IDIBELL com l’acumulació de glicogen pot ser beneficiosa en alguns teixits com el fetge i com n’és de perjudicial en cèl·lules com les neurones on pot ser letal.
Amb una analogia cinematogràfica, Guinovart ha comparat el metabolisme del glicogen amb la pel·lícula “The good, the bad and the ugly” protagonitzada per Clint Eastwood: “La síntesi i acumulació de glicogen al fetge contribueix a reduir l’hiperglucèmia, per tant potenciar-ne la síntesi i l’acumulació en aquest òrgan pot ajudar a tractar la diabetis. Aquest seria el glicogen ‘bo’”. Pel que fa el ‘dolent’ Guinovart ha explicat que el glicogen indueix la mort neuronal: “S’ha demostrat que les neurones poden sintetitzar glicogen, tot i que és una funció que en condicions normals roman totalment inactiva gràcies a dues proteïnes: la malina i la laforina. Quan una d’aquestes dues falla, es sintetitza glicogen que es va acumulant en els anomenats cossos de Lafora” que presenten els pacients de la malaltia neurodegenerativa del mateix nom.
I per últim, Guinovart ha parlat del glicogen ‘lleig’ referint-se al que s’acumula de forma anormal en algunes cèl·lules com els astròcits formant el que s’anomena ‘corporea amylacea’. L’investigador de l’IRBB ha afirmat que tot i que no s’ha demostrat que siguin perjudicials “semblaria que poden estar relacionats amb l’envelliment”