La regeneració cardíaca podria conduir-nos a obtenir cors bio-artificials a partir de cors descel·lularitzats i recomposts de nou amb cèl·lules mare adultes. Aquest és l’objectiu de l’investigador i cap de cardiologia de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid, Francisco Fernández Avilés, que ha explicat els seus últims avenços en una nova sessió dels seminaris de l’IDIBELL el passat 13 de maig.
Actualment, el seu laboratori compta amb 18 matrius de cor humà als quals s’ha despullat de totes les seves cèl·lules. “El repte consisteix a repoblar aquestes matrius amb
cèl·lules amb capacitat de diferenciar-se en un entorn el més semblant possible a les condicions de desenvolupament embrionari, que s’aconsegueixen en un bioreactor” ha explicat Fernández Avilés.
L’investigador ha defensat la teràpia cel·lular de regeneració cardíaca en malalts aguts en els quals els resultats de diversos estudis realitzats de forma heterogènia (amb diverses tècniques i amb diferents tipus de tipus de cèl·lules: de medul·la òssia, de teixit adipós…) demostren que s’obtenen majors beneficis que amb les teràpies actuals. En aquest sentit, Fernández Avilés ha anunciat la participació del seu grup en un assaig clínic paneuropeu en el qual participaran més de 3.000 pacients.
No obstant això, en pacients crònics “la capacitat de regeneració de les cèl·lules sembla no ser suficient per a recuperar les zones afectades del cor i es necessari un trasplantament, que només pot realitzar-se en un 5% dels pacients que ho necessiten, fins i tot a Espanya, que té un sistema de donacions exemplar”. L’obtenció d’òrgans bioartificials, ha afirmat Fernández Avilés, “seria una enorme revolució ja que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en homes en el món. Si podem aconseguir un nou òrgan a partir d’un cor inert de porc i cèl·lules del propi pacient, acabaríem amb l’escassesa de donants i amb els problemes de rebuig”.