L’IDIBELL estrena un programa de cardiologia experimental orientat a la recerca de tractaments personalitzats

L’IDIBELL posa en marxa un programa de cardiologia experimental orientat al desenvolupament d’aplicacions clíniques personalitzades. El programa està especialitzat en l’estudi funcional de les plaquetes i l’avaluació de la resposta a fàrmacs antitrombòtics i hipolipemiants (disminueixen el greix en sang).
El programa el dirigeix el Dr. José Luis Ferreiro, cardiòleg de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigador del grup de Malalties Cardiovasculars de l’IDIBELL. El doctor Ferreiro s’ha format durant dos anys en funcionalisme plaquetari i tractament antitrombòtic al Cardiovascular Research Center de la University of Florida College of Medicine, de Jacksonville, Florida.

Resposta als fàrmacs actuals

Durant els darrers anys han aparegut nous fàrmacs per tractar la síndrome coronària aguda, que comprèn l’infart agut de miocardi i l’angina de pit. Aquestes patologies suposen la majoria de les afeccions cardíaques i són la principal causa de mort en homes. Malgrat que actualment es disposa de més de quinze fàrmacs antitrombòtics, es continua fent servir de forma genèrica l’àcid acetilsalicílic i el clopidogrel com a tractaments antiagregants d’elecció. Tot i així, fins a un 40% dels pacients no responen a l’acció d’aquests medicaments i un nombre important podria ser més sensible a altres tractaments.

Un dels objectius del laboratori d’investigació cardiovascular de l’IDIBELL, segons ha explicat José Luis Ferreiro és identificar els perfils dels pacients que no responen bé a aquestes teràpies i determinar quins fàrmacs existents són els millors per poder-los tractar, així com estudiar noves dianes terapèutiques: “Trobar la combinació de fàrmacs més eficient per a cada pacient”. Alguns d’aquests perfils, ha dit Ferreiro “ja són coneguts, com ara les persones diabètiques, les d’edat avançada o les que pertanyen a determinades ètnies. De fet, el grup de més risc és el dels diabètics que a més a més són els que presenten una pitjor resposta als fàrmacs actuals”.

Els investigadors del nou laboratori també podran aprofundir en el coneixement dels mecanismes bàsics del funcionament plaquetari, cosa que permetrà poder conèixer millor els mecanismes que causen les malalties cardiovasculars.

Escenari ideal

La posada en marxa del laboratori d’investigació cardiovascular és un projecte del grup de recerca de Malalties Cardiovasculars de l’IDIBELL i de l’Àrea de Malalties del Cor de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ambdós dirigits pel Dr. Àngel Cequier. Cequier ha assegurat que el laboratori “neix en un escenari ideal perquè la transferència de la investigació clínica cap al pacient es pot fer amb molta facilitat”. Ha explicat també que “la recerca cardiovascular té molt impacte en el dia a dia dels tractaments dels pacients” que són, ha dit Cequier, “el nostre primer objectiu”

Aquest dijous 17 de març s’ha fet la presentació del nou projecte a la sala d’actes de l’Hospital Duran i Reynals (ICO) i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, que ha afirmat que malgrat el context econòmic cal continuar apostant per la recerca. En l’acte també han participat el director gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge i president de la junta de govern de l’IDIBELL,

Xavier Corbella, que ha destacat el caràcter translacional del nou laboratori

ja què “la millor recerca es dóna amb la millor assistència i viceversa”, i el director general de l’IDIBELL, Emilià Pola, que ha assegurat que després de la posada en marxa del nou programa amb el suport de les institucions, ara és el moment de donar el protagonisme als investigadors i a la seva tasca. Després de l’acte els assistents han pogut visitar les instal·lacions.

El nou laboratori

El laboratori està situat en la tercera planta de l’Hospital Duran i Reynals de Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat. Durant els primers anys de funcionament, avaluarà mostres d’uns tres-cents pacients, que correspondran a un miler de proves de funció plaquetària. Està previst que, inicialment, es puguin beneficiar de forma directa o indirecta de la recerca del laboratori fins a un deu per cent dels pacients tractats a l’Hospital Universitari de Bellvitge. En un futur, aquest percentatge podria ser superior.

Scroll to Top