{"id":7607,"date":"2018-07-19T00:00:00","date_gmt":"2018-07-18T22:00:00","guid":{"rendered":"https:\/\/idibell.cat\/blog\/2018\/07\/19\/sopar-dhora-sassocia-amb-menys-risc-de-cancers-de-mama-i-de-prostata\/"},"modified":"2020-05-13T19:46:19","modified_gmt":"2020-05-13T17:46:19","slug":"sopar-dhora-sassocia-amb-menys-risc-de-cancers-de-mama-i-de-prostata","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/idibell.cat\/2018\/07\/sopar-dhora-sassocia-amb-menys-risc-de-cancers-de-mama-i-de-prostata\/","title":{"rendered":"Sopar d’hora s’associa amb menys risc de c\u00e0ncers de mama i de pr\u00f2stata"},"content":{"rendered":"

Les persones que sopen d\u2019hora o van a dormir almenys dues hores despr\u00e9s del sopar tenen un 20% menys de risc de patir c\u00e0ncers de mama i de pr\u00f2stata, respecte les que se\u2019n van a dormir immediatament despr\u00e9s del darrer \u00e0pat. \u00c9s la principal conclusi\u00f3 d’una recerca de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal<\/a>), centre impulsat per la Fundaci\u00f3 Banc\u00e0ria “la Caixa”, que per primera vegada ha analitzat la relaci\u00f3 dels horaris dels \u00e0pats i del son amb el risc de c\u00e0ncer en persones. En l\u2019estudi hi han participat dos investigadors de l\u2019Institut d\u2019Investigaci\u00f3 Biom\u00e8dica de Bellvitge (IDIBELL) i de l\u2019Institut Catal\u00e0 d\u2019Oncologia (ICO-Hospitalet): el Dr. Victor Moreno i la Dra. Laura Costas.<\/p>\n

Fins ara, els estudis realitzats en persones sobre alimentaci\u00f3 i c\u00e0ncer s’havien concentrat en els patrons de la dieta. S\u2019havia analitzat, per exemple, si les persones mengen carn vermella, fruites o verdures, o b\u00e9 s\u2019establien relacions amb la quantitat d’aliments i l’obesitat. Tot i aix\u00f2, no s’havia tingut en compte altres factors que envolten un acte tan quotidi\u00e0 com el menjar: les hores d’ingesta i les activitats que es duen a terme abans i despr\u00e9s. L’evid\u00e8ncia recent en estudis experimentals indica que els horaris de menjar s\u00f3n importants i mostra que fer-ho en hores tardanes afecta la salut.<\/p>\n

L’objectiu d’aquest estudi, publicat a la revista International Journal of Cancer, va ser avaluar si els horaris de menjars i de son podrien estar relacionats amb el risc de patir c\u00e0ncers de mama i pr\u00f2stata – dos dels c\u00e0ncers m\u00e9s comuns a nivell mundial i que m\u00e9s es relacionen amb el treball nocturn i la disrupci\u00f3 circadi\u00e0ria o l\u2019alteraci\u00f3 del nostre rellotge biol\u00f2gic. Per a aix\u00f2, es van tenir en compte els h\u00e0bits de vida i el cronotip de cada persona, un atribut individual relacionat amb la prefer\u00e8ncia per les activitats di\u00fcrnes o nocturnes.<\/p>\n

En el marc del projecte MCC-Spain<\/a>, es van avaluar dades de 621 casos de c\u00e0ncer de pr\u00f2stata i 1.205 de mama, i de 872 homes i 1.321 dones seleccionats a l’atzar en centres de salut prim\u00e0ria. Les i els participants eren procedents de diferents punts d’Espanya. L’an\u00e0lisi es va realitzar a partir de les dades recollides en entrevistes sobre els horaris de menjar, son i cronotip i un q\u00fcestionari sobre h\u00e0bits d’alimentaci\u00f3 i compliment de les recomanacions<\/a> de prevenci\u00f3 del c\u00e0ncer.<\/p>\n

“El nostre estudi conclou que seguir patrons di\u00fcrns d’alimentaci\u00f3 s’associa amb menys risc de c\u00e0ncer”, explica Manolis Kogevinas, investigador d’ISGlobal i primer autor de la publicaci\u00f3. Per Kogevinas, aquests resultats “subratllen la import\u00e0ncia de tenir en compte el ritme circadi\u00e0 en els estudis sobre dieta i c\u00e0ncer”.<\/p>\n

A m\u00e9s, apunta l’investigador, en el cas de confirmar-se els resultats, “aquests tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenci\u00f3 del c\u00e0ncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels \u00e0pats”. “Aix\u00f2 tindria especial repercussi\u00f3 en cultures com les del sud d’Europa, on es sopa tard”, afegeix.<\/p>\n

Dora Romaguera, investigadora d’ISGlobal i \u00faltima autora de la publicaci\u00f3, considera que “cal fer m\u00e9s estudis en persones per con\u00e8ixer el perqu\u00e8 d’aquests resultats, per\u00f2 tot apunta que l’hora d’anar a dormir afecta la nostra capacitat de metabolitzar el menjar”.<\/p>\n

L’evid\u00e8ncia cient\u00edfica actual en animals mostra que l’horari de les ingestes d’aliments t\u00e9 “implicacions profundes en el metabolisme dels aliments i en la salut”, explica Romaguera.<\/p>\n

\u00a0<\/p>\n

Refer\u00e8ncia<\/p>\n

Manolis Kogevinas, Ana Espinosa, Adela Castell\u00f3, In\u00e9s G\u00f3mez-Acebo, Marcela Guevara, Vicente Martin, Pilar Amiano, Juan Alguacil, Rosana Peiro, Victor Moreno, Laura Costas, Guillermo Fern\u00e1ndez-Tard\u00f3n, Jose Juan Jimenez, Rafael Marcos-Gragera, Beatriz Perez-Gomez, Javier Llorca, Conchi Moreno-Iribas, Tania Fern\u00e1ndez-Villa, Madalen Oribe, Nuria Aragones, Kyriaki Papantoniou, Marina Poll\u00e1n, Gemma Castano-Vinyals, Dora Romaguera. Effect of mistimed eating patterns on breast and prostate cancer risk (MCC-Spain study). Int J Cancer. June 2018<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Les persones que fan el darrer \u00e0pat abans de les 9pm o esperen almenys dues hores per anar a dormir tenen un 20% menys de risc de patir aquests tipus de c\u00e0ncer<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":7608,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"site-sidebar-layout":"no-sidebar","site-content-layout":"page-builder","ast-site-content-layout":"","site-content-style":"default","site-sidebar-style":"default","ast-global-header-display":"","ast-banner-title-visibility":"","ast-main-header-display":"","ast-hfb-above-header-display":"","ast-hfb-below-header-display":"","ast-hfb-mobile-header-display":"","site-post-title":"","ast-breadcrumbs-content":"","ast-featured-img":"","footer-sml-layout":"","theme-transparent-header-meta":"default","adv-header-id-meta":"","stick-header-meta":"default","header-above-stick-meta":"","header-main-stick-meta":"","header-below-stick-meta":"","astra-migrate-meta-layouts":"default","ast-page-background-enabled":"default","ast-page-background-meta":{"desktop":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"ast-content-background-meta":{"desktop":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"footnotes":""},"categories":[332,375,337],"tags":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2024-05-05 11:58:23","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7607"}],"collection":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=7607"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7607\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/media\/7608"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=7607"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=7607"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=7607"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}