{"id":7351,"date":"2020-01-31T00:00:00","date_gmt":"2020-01-30T23:00:00","guid":{"rendered":"https:\/\/idibell.cat\/blog\/2020\/01\/31\/es-presenta-lacord-del-projecte-audiovisual-que-i-com-menjar-durant-el-cancer\/"},"modified":"2020-05-15T18:27:55","modified_gmt":"2020-05-15T16:27:55","slug":"es-presenta-lacord-del-projecte-audiovisual-que-i-com-menjar-durant-el-cancer","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/idibell.cat\/2020\/01\/es-presenta-lacord-del-projecte-audiovisual-que-i-com-menjar-durant-el-cancer\/","title":{"rendered":"Es presenta l’acord del projecte audiovisual ‘Qu\u00e8 i com menjar durant el c\u00e0ncer’"},"content":{"rendered":"

La Xarxa de Comunicaci\u00f3 Local<\/a> (XAL) -amb la col\u00b7laboraci\u00f3 de la Fundaci\u00f3 Alicia<\/a>, l’Institut Catal\u00e0 d’Oncologia<\/a> (ICO), l’Institut d’Investigaci\u00f3 Biom\u00e8dica de Bellvitge<\/a> (IDIBELL), l’Institut d’Investigaci\u00f3 Sanit\u00e0ria Pere Virgili<\/a> (IISPV) i la Universitat de Barcelona<\/a> (UB)- ha signat un acord que t\u00e9 com a objectiu la producci\u00f3, l’emissi\u00f3 i la difusi\u00f3 de continguts audiovisuals i accions al territori relacionades amb l’alimentaci\u00f3 durant el tractament del c\u00e0ncer de persones adultes.<\/p>\n

A l’acte de presentaci\u00f3, el conseller delegat de la XAL, Llu\u00eds Garriga, ha destacat “el treball en equip de les institucions implicades” i ha destacat com aquest projecte \u00e9s “un clar exemple de servei p\u00fablic”. El director general de la Fundaci\u00f3 Alicia, Toni Massan\u00e9s, ha comentat que “des de Fundaci\u00f3, fa molts anys que investiguen en aquest camp” i “estan contents de sumar esfor\u00e7os amb la seva expertesa”. Per la seva banda, la directora general de l’ICO, la Dra. Candela Calle ha remarcat que “el projecte \u00e9s un pas m\u00e9s per tal d’apropar la informaci\u00f3 nutricional al pacient, reunint diferents experts en el camp de l’assist\u00e8ncia, la recerca i, finalment, la comunicaci\u00f3 per tal de fer-ho arribar a tota la ciutadania”. “\u00c9s un \u00e8xit de treball de col\u00b7laboraci\u00f3 entre institucions que refor\u00e7a la v\u00e0lua del nostre pa\u00eds” ha afegit. El Dr. Gabriel Capell\u00e1, director de l’IDIBELL, ha posat l’\u00e8mfasi en el fet que “retornem al ciutad\u00e0 el qu\u00e8 ha invertit en dos investigadors, pioners en el camp de la nutrici\u00f3 en c\u00e0ncer”. El director de l’IISPV, el Dr. Joan Vendrell ha parlat “dels importants beneficis que t\u00e9 aquest projecte per al pacient i els seus familiars”. Per la Universitat de Barcelona, ha pres la paraula el vicerector de Recerca, el Dr. Dom\u00e8nec Espriu que ha subratllat “la import\u00e0ncia de transferir el coneixement des de la Universitat cap a la societat, missi\u00f3 que no \u00e9s menys important que l’activitat docent o la investigaci\u00f3. Per aix\u00f2, cal fer un esfor\u00e7 per traslladar a la societat tot el que estem creant als nostres laboratoris, centres de recerca i universitats, i necessitem el suport dels mitjans de comunicaci\u00f3, com \u00e9s la XAL, per poder arribar als ciutadans”.<\/p>\n

 <\/p>\n

‘Qu\u00e8 i com menjar durant el c\u00e0ncer’: un projecte de servei p\u00fablic i amb el rigor com a eix central<\/h4>\n

 <\/p>\n

Amb la voluntat de fer arribar el material al m\u00e0xim de persones possible, s’estan realitzant, entre v\u00eddeos i podcasts, 100 c\u00e0psules en format audiovisual: 32 receptes que volen atenuar els efectes secundaris m\u00e9s comuns que apareixen amb la malaltia; 10 v\u00eddeos que ajuden a trencar mites sobre l’alimentaci\u00f3 i el c\u00e0ncer; 8 c\u00e0psules on dietistes-nutricionistes exposen els principals efectes secundaris que es manifesten durant la malaltia, com ara la p\u00e8rdua de gana o la distorsi\u00f3 del gust; 2 c\u00e0psules amb consells generals sobre com menjar durant i despr\u00e9s de la malaltia; i reportatges en primera persona en qu\u00e8 pacients i expacients exposen la seva viv\u00e8ncia.<\/p>\n

Les c\u00e0psules es podran veure i escoltar properament a les televisions i r\u00e0dios locals, als mitjans de les institucions signants i per les xarxes socials. Tamb\u00e9 s’activar\u00e0 el web www.menjardurantelcancer.cat<\/a>.<\/p>\n

 <\/p>\n

L’inici del projecte<\/h4>\n

 <\/p>\n

La investigadora de l’IISPV, expacient i especialista en nutrici\u00f3 i salut, Anna Tresserra, va impulsar el projecte ara fa un any. M\u00e9s enll\u00e0 de les indicacions dels especialistes, no trobava material audiovisual divulgatiu espec\u00edfic sobre l\u2019alimentaci\u00f3 durant la seva malaltia. No sabia qu\u00e8 ni com menjar. Aix\u00ed que va contactar amb el seu col\u00b7lega de professi\u00f3 Ra\u00fal Zamora, investigador sobre c\u00e0ncer de l’IDIBELL, amb qui van decidir proposar una alian\u00e7a m\u00faltiple entre institucions: la Fundaci\u00f3 Alicia, el ICO, el IDIBELL, el IISPV, la UB y La Xarxa de Comunicaci\u00f3 Local.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Quan es diagnostica un c\u00e0ncer, al pacient se li presenten molts interrogants: sobre el tractament m\u00e8dic, sobre el nou dia a dia, sobre una nova vida… Tamb\u00e9 sobre una nova manera d\u2019alimentar-se. Una alimentaci\u00f3 adequada \u00e9s essencial per garantir el bon estat nutricional que permeti tolerar aquests tractaments oncol\u00f2gics. En definitiva, per poder fer front a la malaltia.<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":10388,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"site-sidebar-layout":"no-sidebar","site-content-layout":"page-builder","ast-site-content-layout":"","site-content-style":"default","site-sidebar-style":"default","ast-global-header-display":"","ast-banner-title-visibility":"","ast-main-header-display":"","ast-hfb-above-header-display":"","ast-hfb-below-header-display":"","ast-hfb-mobile-header-display":"","site-post-title":"","ast-breadcrumbs-content":"","ast-featured-img":"","footer-sml-layout":"","theme-transparent-header-meta":"default","adv-header-id-meta":"","stick-header-meta":"default","header-above-stick-meta":"","header-main-stick-meta":"","header-below-stick-meta":"","astra-migrate-meta-layouts":"default","ast-page-background-enabled":"default","ast-page-background-meta":{"desktop":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"ast-content-background-meta":{"desktop":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2024-05-08 23:06:08","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7351"}],"collection":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=7351"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7351\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/media\/10388"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=7351"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=7351"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=7351"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}