un nivell d\u2019addici\u00f3 \u201csense precedents\u201d mai registrat en poblaci\u00f3 infantil<\/strong>. L\u2019estudi, en el qual han participat la Dra. Susana Jim\u00e9nez-Murcia, cap de grup de recerca de l\u2019Institut d\u2019Investigaci\u00f3 Biom\u00e8dica de Bellvitge (IDIBELL) i cap del Servei de Psicologia Cl\u00ednica de l\u2019Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), i el Dr. Fernando Fern\u00e1ndez-Aranda, cap de grup de l’IDIBELL i coordinador de la Unitat de Trastorns Alimentaris del HUB, recull tot el que se sap fins al moment del poder addictiu dels aliments ultraprocessats i les implicacions que pot tenir a nivell cl\u00ednic i social.<\/p>\n\u201cEl cas de l\u2019addicci\u00f3 als aliments ultraprocessats \u00e9s especialment sensible, ja que hi ha q\u00fcestions de just\u00edcia social \u00faniques<\/strong>. Per exemple, l\u2019addici\u00f3 a les drogues la podem tractar evitant el seu consum, ja que no s\u00f3n necess\u00e0ries per a la superviv\u00e8ncia. En canvi, el menjar s\u00ed que ho \u00e9s, i en el cas dels aliments ultraprocessats, el seu baix preu fa que sigui la \u00fanica opci\u00f3 per a moltes fam\u00edlies amb pocs recursos, per tant, la seva addicci\u00f3 ha de ser tractada des d\u2019un altre prisma<\/em>\u201d, apunten els investigadors.<\/p>\nEls menjars ultraprocessats s\u00f3n aliments industrials que contenen ingredients no disponibles a la cuina de casa. Solen ser aliments rics en carbohidrats refinats i greixos, dos components que indueixen la mateixa alliberaci\u00f3 de dopamina en el cervell que la nicotina o l’etanol<\/strong>. Aix\u00f2 fa que l’addici\u00f3 a ells segueixi els mateixos mecanismes fisiol\u00f2gics d\u2019addici\u00f3 que l\u2019alcohol o el tabac. \u201cConsumir productes com brioxeria industrial o menjars preparats activa circuits neuronals de recompensa de manera similar a com ho fan altres subst\u00e0ncies<\/em> \u2013explica la Dra. Jim\u00e9nez-Murcia<\/strong>-, aix\u00f2 implica el desenvolupament de comportaments impulsius, la desregulaci\u00f3 de les emocions, i s\u2019associa tamb\u00e9 a una salut f\u00edsica-mental deficient i una qualitat de vida m\u00e9s baixa<\/em>.\u201d<\/p>\nA m\u00e9s, aquest tipus d’aliments es presenten en una estructura en la qual carbohidrats i greixos s\u00f3n absorbits molt f\u00e0cilment, el que els permet actuar sobre el cervell molt m\u00e9s r\u00e0pidament.<\/p>\n
<\/p>\n
Qu\u00e8 converteix els aliments ultraprocessats en addictius?<\/strong><\/p>\nPer determinar si un aliment \u00e9s addictiu s’utilitzen criteris com per exemple la falta de control en el seu consum o l’\u00fas continuat tot i les conseq\u00fc\u00e8ncies negatives que impliquen per a la persona afectada. Segons els investigadors, no es pot explicar el poder addictiu dels aliments ultraprocessats per un sol component individual<\/strong>, fins ara no s\u2019ha trobat un component concret que els converteixi en addictius, com podria ser la nicotina en el cas del tabac.<\/p>\n“Creiem que \u00e9s la combinaci\u00f3 de molts components el que genera el seu consum sense control<\/em> -assegura el Dr. Fern\u00e1ndez-Aranda<\/strong>, psic\u00f2leg expert en trastorns de la conducta aliment\u00e0ria-. Estudiar com la combinaci\u00f3 de diferents ingredients i additius, unit amb diversos formats i presentacions, incrementen el potencial addictiu dels aliments ultraprocessats \u00e9s un camp de recerca amb molt futur<\/em>“.<\/p>\n <\/p>\n
Qu\u00e8 podem fer per reduir l’impacte social i en la salut dels ultraprocessats?<\/strong><\/p>\nEls autors de l\u2019article detallen que hi ha diversos factors que fomenten el consum d\u2019ultraprocessats. D\u2019una banda, el baix preu fa que el seu consum en les regions m\u00e9s desfavorides es multipliqui<\/strong>. Tamb\u00e9 s\u2019incrementa la seva pres\u00e8ncia en aquelles zones on \u00e9s m\u00e9s dif\u00edcil aconseguir aliments frescos segurs. En el treball, els experts proposen aplicar mesures per incrementar l’accessibilitat i assequibilitat dels aliments m\u00ednimament processats, com per exemple aplicar taxes als aliments ultraprocessats o limitar-ne el marketing. Paral\u00b7lelament, els investigadors suggereixen que s’estableixin noves normes per etiquetar els aliments ultraprocessats com a addictius.<\/p>\nEl Dr. Fern\u00e1ndez-Aranda<\/strong> afegeix tamb\u00e9 que una altra de les mesures clau seria desenvolupar guies cl\u00edniques per al tractament, la gesti\u00f3 i la prevenci\u00f3 de l’addici\u00f3 aquest tipus d’aliments<\/strong>. “Un exemple de la necessitat de crear aquestes guies \u00e9s el cas de les persones amb obesitat o trastorns de la conducta aliment\u00e0ria que solen presentar manifestacions molt m\u00e9s severes quan van acompanyades d’una addici\u00f3 als aliments ultraprocessats. \u00c9s urgent disposar d\u2019unes directrius clares de com abordar aquet tipus de casos per prevenir i reduir l\u2019impacte<\/em>“.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"El 14% dels adults i el 12% dels nens s\u00f3n addictes a aquest tipus de menjar, ja que la seva composici\u00f3 i presentaci\u00f3 aconsegueixen activar els circuits neuronals de recompensa de manera similar a com ho fan l’alcohol o el tabac.<\/p>\n","protected":false},"author":8,"featured_media":24399,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"site-sidebar-layout":"default","site-content-layout":"","ast-site-content-layout":"default","site-content-style":"default","site-sidebar-style":"default","ast-global-header-display":"","ast-banner-title-visibility":"","ast-main-header-display":"","ast-hfb-above-header-display":"","ast-hfb-below-header-display":"","ast-hfb-mobile-header-display":"","site-post-title":"","ast-breadcrumbs-content":"","ast-featured-img":"","footer-sml-layout":"","theme-transparent-header-meta":"default","adv-header-id-meta":"","stick-header-meta":"default","header-above-stick-meta":"","header-main-stick-meta":"","header-below-stick-meta":"","astra-migrate-meta-layouts":"set","ast-page-background-enabled":"default","ast-page-background-meta":{"desktop":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-opacity":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-opacity":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-opacity":"","overlay-gradient":""}},"ast-content-background-meta":{"desktop":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-opacity":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-opacity":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-opacity":"","overlay-gradient":""}},"footnotes":""},"categories":[340,457,515],"tags":[],"class_list":["post-24397","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-neurociencies","category-p-de-neurociencies","category-psiconeurobiologia-dels-trastorns-alimentaris-i-conductes-addictives"],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2024-12-29 07:29:02","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"publishpress_future_workflow_manual_trigger":{"enabledWorkflows":[]},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/24397","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/users\/8"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=24397"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/24397\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":24400,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/24397\/revisions\/24400"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/media\/24399"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=24397"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=24397"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=24397"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}