{"id":19018,"date":"2021-09-16T09:33:01","date_gmt":"2021-09-16T07:33:01","guid":{"rendered":"https:\/\/idibell.cat\/?p=19018"},"modified":"2022-01-11T15:13:37","modified_gmt":"2022-01-11T14:13:37","slug":"la-dieta-mediterrania-ajuda-a-millorar-les-funcions-cognitives-i-la-memoria","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/idibell.cat\/2021\/09\/la-dieta-mediterrania-ajuda-a-millorar-les-funcions-cognitives-i-la-memoria\/","title":{"rendered":"La dieta Mediterr\u00e0nia ajuda a millorar les funcions cognitives i la mem\u00f2ria"},"content":{"rendered":"

La dieta Mediterr\u00e0nia<\/strong> no nom\u00e9s t\u00e9 efectes beneficiosos en la salut cardiovascular de les persones que la segueixen, sin\u00f3 que tamb\u00e9 els hi pot permetre millorar la seva mem\u00f2ria<\/strong> i prevenir o retardar els efectes del deteriorament cognitiu associat a l\u2019envelliment. Aix\u00f2 s\u00ed, aquests efectes beneficiosos no arriben a tothom per igual, el que porta a plantejar canvis en el tipus d\u2019intervencions basades en recomanacions diet\u00e8tiques per adaptar-los a les caracter\u00edstiques de cada persona. Aquests s\u00f3n els principals resultats d\u2019un estudi publicat a Clinical Nutrition<\/em><\/a>, que han liderat investigadors del grup de Psiquiatria i salut mental de l\u2019Institut d\u2019Investigaci\u00f3 Biom\u00e8dica de Bellvitge (IDIBELL) i l\u2019Hospital Universitari de Bellvitge i investigadors del l\u2019Institut Hospital del Mar d\u2019Investigacions M\u00e8diques (IMIM-Hospital del Mar), tots ells del CIBER de Fisiopatologia de l\u2019Obesitat i Nutrici\u00f3 (CIBEROBN). En el treball tamb\u00e9 han participat la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Val\u00e8ncia i la Universitat de Navarra.<\/p>\n

L\u2019estudi ha seguit durant tres anys a un grup de 487 voluntaris i volunt\u00e0ries, repartits gaireb\u00e9 a parts iguals entre homes i dones i amb una edat mitjana de 65 anys. Tots eren participants en l\u2019assaig PREDIMED-PLUS <\/strong>(PREvenci\u00f3nDIetaMEDiterranea Plus), un estudi multic\u00e8ntric on participen 23 centres investigadors de l\u2019Estat que analitza l\u2019efecte de la dieta Mediterr\u00e0nia tradicional amb restricci\u00f3 d\u2019energia, promoci\u00f3 d\u2019activitat f\u00edsica i intervenci\u00f3 conductual, en la p\u00e8rdua de pes i la prevenci\u00f3 de la malaltia cardiovascular. A l\u2019inici de l\u2019estudi, els participants presentaven sobrep\u00e8s o obesitat i, com a m\u00ednim, tres criteris de s\u00edndrome metab\u00f2lica, la qual inclou hipertensi\u00f3, hipergluc\u00e8mia, exc\u00e9s de greix a la cintura, nivells baixos de colesterol HDL i nivells elevats de triglic\u00e8rids. La s\u00edndrome metab\u00f2lica \u00e9s molt freq\u00fcent, es presenta en aproximadament 1 de cada quatre adults al m\u00f3n, i implica un major risc de patir malalties del cor, accidents cerebrovasculars, diabetis tipus 2 i deteriorament cognitiu.<\/p>\n

 <\/p>\n

Millorar l\u2019adher\u00e8ncia a la dieta, millora la mem\u00f2ria<\/h4>\n

Els investigadors van analitzar, a trav\u00e9s de tests neuropsicol\u00f2gics, l\u2019estat cognitiu dels voluntaris a l\u2019inici de l\u2019estudi i al cap d\u2019un i de tres anys. Es va establir el seu rendiment en mem\u00f2ria<\/strong> i en altres funcions cognitives<\/strong>, incloent-hi la capacitat de prendre decisions, raonar, parar atenci\u00f3, planificar o ignorar certs impulsos.<\/p>\n

Segons estudis anteriors, en un per\u00edode de tres anys, les persones amb s\u00edndrome metab\u00f2lica que no segueixen cap mena d\u2019intervenci\u00f3, haurien presentat una disminuci\u00f3 de gaireb\u00e9 0,40 punts en la seva cognici\u00f3 global i de 0,10 punts en la seva mem\u00f2ria. Per contra, amb les recomanacions de l\u2019estudi, van registrar millores de m\u00e9s de 0,60 punts en cognici\u00f3 global i de prop de 0,90 a la mem\u00f2ria<\/strong>. Les unitats de mesura de la cognici\u00f3 s\u00f3n estandarditzades per poder comparar tests neuropsicol\u00f2gics que estan a diferents escales.<\/p>\n

En el conjunt dels pacients, els resultats indiquen una relaci\u00f3 directa entre l\u2019adher\u00e8ncia a la dieta Mediterr\u00e0nia i la millora cognitiva. L\u2019adher\u00e8ncia a la dieta Mediterr\u00e0nia hipocal\u00f2rica es mesura amb un q\u00fcestionari de 17 \u00edtems que explora el consum d\u2019oli d\u2019oliva verge extra i el nombre de racions de verdura i peces de fruita que es consumeixen al dia, entre altres. Puntuacions per sobre els 11 punts es consideren una alta adher\u00e8ncia a la dieta Mediterr\u00e0nia. Aix\u00ed, per cada punt de millora de l\u2019adher\u00e8ncia<\/strong> a aquest tipus d\u2019alimentaci\u00f3, la mem\u00f2ria va millorar en 0,13 punts<\/strong>. Aquesta millora es pot deure, segons els investigadors, a la p\u00e8rdua de pes i a l\u2019increment de l\u2019activitat f\u00edsica, que tamb\u00e9 s\u2019associa a una millora de la qualitat de vida. En aquest sentit, el Dr. Rafael de la Torre<\/strong>, un dels investigadors principals de l\u2019estudi, apunta que aquest fet \u201c\u00e9s important, at\u00e8s que els canvis cognitius poden no ser perceptibles per a les persones, per\u00f2 poden ser m\u00e9s rellevants si es combinen amb millores en la seva qualitat de vida\u201d<\/em>.<\/p>\n

Per la seva banda, el Dr. Fernando Fern\u00e1ndez-Aranda<\/strong>, l\u00edder del projecte des de l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge, indica que \u201cgr\u00e0cies a aquest estudi hem pogut definir avantatges de la dieta Mediterr\u00e0nia m\u00e9s enll\u00e0 de la p\u00e8rdua de pes com la mem\u00f2ria verbal o l\u2019atenci\u00f3, que se\u2019n veuen clarament beneficiades\u201d<\/em>.<\/p>\n

 <\/p>\n

No tothom se\u2019n beneficia per igual<\/h4>\n

\u201cM\u00e9s adher\u00e8ncia a la dieta Mediterr\u00e0nia implica una millora m\u00e9s gran en cognici\u00f3\u201d<\/em>, explica Nat\u00e0lia Soldevila-Dom\u00e8nech<\/strong>, primera signant del treball. Per\u00f2 els beneficis no s\u00f3n iguals per a tothom<\/strong>. Les dones, les persones de m\u00e9s edat, les que tenen un menor nivell educatiu i aquelles amb diabetis tipus 2 s\u00f3n els col\u00b7lectius que obtenen menys beneficis de seguir la dieta Mediterr\u00e0nia. En refer\u00e8ncia a aquest fet, la investigadora apunta que \u201cmalgrat que veiem que les dones tenen una millora de cognici\u00f3 inferior a la dels homes, aquestes millores cognitives es van donar al conjunt de les i els participants. Tothom es beneficia de seguir la dieta Mediterr\u00e0nia, per\u00f2 en m\u00e9s o menys grau\u201d<\/em>.<\/p>\n

A la vegada, els voluntaris i volunt\u00e0ries amb un rendiment cognitiu m\u00e9s baix a l\u2019inici de l\u2019estudi en mem\u00f2ria i d\u2019altres funcions cognitives, s\u00f3n els que tenen menys adher\u00e8ncia a la dieta Mediterr\u00e0nia i els que tenen menys probabilitat d\u2019assolir una reducci\u00f3 significativa de pes. Concretament, les persones que a l\u2019inici de l\u2019estudi presentaven millor mem\u00f2ria auditiva, m\u00e9s capacitat de planificaci\u00f3 i presa de decisions, menys temps de reacci\u00f3 i menor impulsivitat, tenien entre un 20% i un 50% m\u00e9s de probabilitats d\u2019aconseguir l\u2019objectiu de l\u2019estudi de perdre un 8% de pes en tres anys. Segons els investigadors, aix\u00f2 s\u2019explica perqu\u00e8 la majoria de les persones amb aquestes capacitats cognitives van aconseguir una alta adher\u00e8ncia a la dieta Mediterr\u00e0nia hipocal\u00f2rica que es va traduir en p\u00e8rdues de pes cl\u00ednicament rellevants.<\/p>\n

Per aquests motius, els autors apunten que els resultats obtinguts han de permetre identificar els col\u00b7lectius amb m\u00e9s dificultats per beneficiar-se d\u2019aquestes intervencions d\u2019estil de vida, per personalitzar les mesures i facilitar aix\u00ed que adoptin les pautes de vida saludable proposades, aconseguint afavorir a la vegada la prevenci\u00f3 del deteriorament cognitiu.<\/p>\n

L\u2019estudi ha estat finan\u00e7at per ag\u00e8ncies d\u2019investigaci\u00f3 nacionals, incloent-hi l\u2019Instituto de Salud Carlos III i la Generalitat de Catalunya, aix\u00ed com per fons europeus (projecte Eat2BeNice).<\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

L\u2019Institut d’Investigaci\u00f3 Biom\u00e8dica de Bellvitge (IDIBELL) \u00e9s un centre de recerca en biomedicina creat l\u2019any 2004. Est\u00e0 participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l\u2019Hospital de Viladecans de l’Institut Catal\u00e0 de la Salut, l’Institut Catal\u00e0 d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l\u2019Ajuntament de l\u2019Hospitalet de Llobregat.<\/em><\/p>\n

L\u2019IDIBELL \u00e9s membre del Campus d’Excel\u00b7l\u00e8ncia Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la instituci\u00f3 CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d\u2019investigaci\u00f3 espanyols acreditats com a institut d\u2019investigaci\u00f3 sanit\u00e0ria per l\u2019Instituto de Salud Carlos III. A m\u00e9s, forma part del programa \u201cHR Excellence in Research\u201d de la Uni\u00f3 Europea i \u00e9s membre de EATRIS i REGIC. Des de l\u2019any 2018, l\u2019IDIBELL \u00e9s un Centro Acreditado de la Fundaci\u00f3n Cient\u00edfica AECC (FCAECC).<\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Les persones d\u2019edat avan\u00e7ada amb sobrep\u00e8s o obesitat que presenten un grau m\u00e9s alt d\u2019adher\u00e8ncia a la dieta Mediterr\u00e0nia preserven el seu rendiment cognitiu i fins i tot milloren les seves capacitats al cap de tres anys<\/p>\n","protected":false},"author":8,"featured_media":19019,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"site-sidebar-layout":"default","site-content-layout":"default","ast-site-content-layout":"","site-content-style":"default","site-sidebar-style":"default","ast-global-header-display":"","ast-banner-title-visibility":"","ast-main-header-display":"","ast-hfb-above-header-display":"","ast-hfb-below-header-display":"","ast-hfb-mobile-header-display":"","site-post-title":"","ast-breadcrumbs-content":"","ast-featured-img":"","footer-sml-layout":"","theme-transparent-header-meta":"default","adv-header-id-meta":"","stick-header-meta":"default","header-above-stick-meta":"","header-main-stick-meta":"","header-below-stick-meta":"","astra-migrate-meta-layouts":"default","ast-page-background-enabled":"default","ast-page-background-meta":{"desktop":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"ast-content-background-meta":{"desktop":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"tablet":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""},"mobile":{"background-color":"var(--ast-global-color-5)","background-image":"","background-repeat":"repeat","background-position":"center center","background-size":"auto","background-attachment":"scroll","background-type":"","background-media":"","overlay-type":"","overlay-color":"","overlay-gradient":""}},"footnotes":""},"categories":[340,457,515],"tags":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2024-05-04 20:54:47","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/19018"}],"collection":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/users\/8"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=19018"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/19018\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":19021,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/19018\/revisions\/19021"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/media\/19019"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=19018"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=19018"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/idibell.cat\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=19018"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}