Orgull en ciència: L’IDIBELL s’adhereix a la celebració del Dia per l’Alliberament LGTB+

20170628_IDIBELL_OrgullLGTB

El dia 28 de juny se celebra el Dia per l’Alliberament Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals (LGTB+). Per tal de conmemorar-ho
des de l’IDIBELL – ICO s’ha fet un vídeo per a recordar algunes personalitats històriques del món de la ciència i la medicina que han estat pioners en la lluita per a la igualtat de gènere i la diversitat.
Podeu veure’l en el
seguent enllaç.
Dia per l’Alliberament LGBTI
El dia 28 de juny es commemora el Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, homes i dones transsexuals i bisexuals. En aquest dia es recorden els fets esdevinguts el 28 de juny de l’any 1969 a Nova York, quan la població LGTB va sortir al carrer arran d’una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn.
La comunitat LGTB va sortir al carrer a mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament i, van contribuir així, al naixement el Front d’Alliberament Gai.
El 28 de juny de 1969 va marcar l’inici de l’activisme LGTB+. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTB+ tant als Estats Units com a d’altres països. El 28 de juny del 1970 va tenir lloc la primera marxa de l’orgull gai a Nova York i Los Ángeles per commemorar l’aniversari dels conflictes.
La diada a Catalunya
El 26 de juny de l’any 1977 unes quatre mil persones es van manifestar, per primera vegada, a les Rambles de Barcelona. Va ser la primera manifestació del col·lectiu LGTB+ en tot l’estat espanyol i va ser convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya.
Des de l’any 2009, a Catalunya se celebra, també, el Pride, una marxa festiva a la manera de les desfilades de l’orgull LGTB+ que s’organitzen arreu del món.

Scroll al inicio