Els avenços en biologia química requereixen multidisciplinarietat i treball en equip

  • La biologia química és una disciplina científica relativament nova que se centra en l’aplicació de la química a l’estudi i la manipulació de sistemes biològics.
  • El Dr. Albert Antolin, de l’IDIBELL i l’ICO, destaca la rellevància de la multidisciplinarietat i el treball en equip per a l’avenç de la recerca en biologia química, un camp que està obrint nous camins en el descobriment de fàrmacs i la medicina de precisió.
cover.tif (1)

A diferència de la bioquímica, que tradicionalment estudia les reaccions químiques que tenen lloc en els sistemes biològics, la biologia química és una disciplina científica que se centra en l’aplicació de tècniques químiques i de molècules sintètiques a l’estudi i manipulació d’aquests sistemes biològics. Es considera un camp relativament nou: les publicacions de biologia química més rellevants són Nature Chemical Biology, llançada el 2005, ACS Chemical Biology, del 2006, i Cell Chemical Biology, pionera desde 1994. Coincidint amb el seu 30è aniversari, aquest últim acaba de publicar un número especial que compta amb l’aportació d’investigadors rellevants en la matèria, des de científics bàsics fins a clínics.

Una de persones que aporta la seva veu en aquest número el Dr. Albert Antolin, investigador de l’IDIBELL i de l’ICO, que destaca la importància de la multidisciplinarietat i el treball en equip en aquest camp. El Dr. Antolin es mostra convençut que “la biologia química és una disciplina científica nascuda de la multidisciplinarietat. Amb l’objectiu inicial d’aprofitar les tecnologies basades en la química per entendre la biologia, està evolucionant per col·laborar cada vegada més amb altres disciplines, des de la ciència de dades o l’enginyeria fins a la biologia cel·lular i la recerca translacional cap al descobriment de noves teràpies“. També diu que “Aquesta multidisciplinarietat és precisament la major fortalesa del camp i el que més em fascina de la biologia química, tot transmetent el missatge que cap disciplina individual és millor que una altra i que els grans descobriments només es produeixen quan dissolem les fronteres entre químics i biòlegs.”

L’objectiu de la recerca del Dr. Antolin a l’IDIBELL i a l’ICO és desenvolupar recursos públics de biologia química per millorar la reproductibilitat en biomedicina, descobrir com funcionen els fàrmacs a escala de sistema per ampliar el seu ús en medicina personalitzada, desenvolupar noves estratègies basades en Big Data i IA per al disseny de fàrmacs multidiana i descobrir nous tractaments contra el càncer més segurs i efectius. Després d’haver treballat en el sector industrial farmacèutic i el món acadèmic, està especialment interessat en la recerca translacional construint ponts entre el descobriment de fàrmacs aplicats i qüestions fonamentals encara per resoldre en química i biologia de sistemes aplicada a la resolució de malalties. En el seu últim estudi, publicat a Cell Chemical Biology, ja va descobrir un potencial retargeting d’un fàrmac contra el càncer que podria obrir nous camins per al tractament del Pàrkinson.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top