La Dra. Maria Molina, directora científica de l’IDIBELL, rep la Medalla d’Or de la European Respiratory Society

La Dra. Molina ha rebut una de les ERS Mid-Career Gold Medals Award, que reconeixen alhora una destacada trajectòria de recerca ja consolidada i el potencial de treball que té encara per endavant un o una especialista en malalties respiratòries.

NO085 web

La Dra. Molina, cap del grup de recerca en pneumologia i directora científica de l’IDIBELL i cap de la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar de l’Hospital de Bellvitge, ha rebut una de les ERS Mid-Career Gold Medals Award, que reconeixen alhora una destacada trajectòria de recerca ja consolidada i el potencial de treball que té encara per endavant un o una especialista en malalties respiratòries.

El premi li ha estat lliurat en el decurs del Congrés de la European Respiratory Society (ERS) que s’està celebrant a Viena entre els dies 7 i 11 de setembre.

La Dra. Molina és llicenciada en Medicina i Cirurgia (1998), doctora en Biomedicina i professora associada des del 2015 de la Universitat de Barcelona (UB). El 2008 es va integrar a l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), on, des de llavors, lidera el laboratori de recerca en Pneumologia. A més, des del mes de febrer d’aquest any, és la nova directora científica de l’IDIBELL. L’any 2023 va ser nomenada directora científica del CIBERES, l’àrea de malalties respiratòries del CIBER, el consorci públic estatal impulsat per l’Instituto de Salud Carlos III i el Ministeri de Ciència i Innovació per fomentar la recerca col·laborativa en tot l’Estat.

La seva trajectòria professional s’ha centrat en l’estudi i l’atenció de les malalties pulmonars intersticials (MPI), un grup heterogeni de patologies minoritàries que produeixen una cicatrització progressiva als pulmons que acaba sent letal i que es coneix com a fibrosi pulmonar. Ha enfocat la seva recerca especialment en entendre el desenvolupament i regulació de la fibrosi pulmonar, combinant investigació bàsica i clínica i amb la voluntat de portar a terme una recerca transversal, traslacional i amb resultats ràpidament aplicables a la salut per millorar la supervivència i qualitat de vida dels pacients.

Entre les principals fites a destacar en la investigació biomèdica realitzada per la Dra. Molina es troben la identificació de la utilitat clínica de l’estudi telomèric i genètic a MPI, contribuint a documents de consens per al seu ús en pràctica clínica i la identificació del sistema angiotensina a pulmó com a via fibrogènica, incloent-hi la desregulació d’ECA-2. La seva recerca va tenir un especial interès global durant la pandèmia de COVID19. Ha estat promotora de quatre assajos clínics i investigadora principal en 21.

Actualment lidera, entre d’altres, el projecte de Medicina de Precisió PRECISION-ILD, que pretén millorar el diagnòstic precoç i el tractament personalitzat de les malalties pulmonars intersticials mitjançant la recerca de biomarcadors útils i l’aplicació de tècniques d’interpretació de dades basades en la intel·ligència artificial i el modelatge computacional. A més, és referent per a assajos preclínics (in vitro) de nous fàrmacs antifibròtics. Així mateix, ha dirigit deu tesis doctorals, vuit d’elles defensades en els darrers cinc anys. A dia d’avui, ha publicat més de 200 articles, dels quals consta com a primera o darrera autora en més de 50, acumula prop de 10.000 cites i té un factor h de 37.

Un altre dels trets identificatius del seu treball assistencial és l’interès i el contacte directe amb els seus pacients, persones amb històries i circumstàncies específiques que esdevé fonamental conèixer per oferir-los el millor tractament possible.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top