L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari de Bellvitge impulsaran un nou projecte per millorar la tolerància immunològica en pacients trasplantats de ronyó i reduir-ne el risc de rebuig. La recerca ha estat una de les escollides per la Fundación Mutua Madrileña per rebre una de les seves Ajudes a la Recerca Mèdica 2024, i forma part dels tres únics projectes finançats a Catalunya en aquesta convocatòria estatal.
El projecte està liderat pel Dr. Josep Maria Cruzado, líder del grup de recerca en Nefrologia i trasplantament renal de l’IDIBELL i, alhora, cap del servei de Nefrologia de l’Hospital de Bellvitge i, per la Dra. Carolina Florián, líder del grup de recerca en Envelliment de cèl·lules mare de l’IDIBELL.
“La possibilitat d’induir una major “tolerància” del trasplantament renal permetria reduir el risc de rebuig de l’òrgan trasplantat, així com la necessitat de teràpies immunosupressores. Això podria prolongar la vida de l’empelt i disminuir els efectes secundaris associats a la immunosupressió crònica, millorant així la qualitat de vida dels nostres pacients”, explica el Dr. Carlos Couceiro, que formarà part d’aquesta investigació liderada pel Dr. Cruzado i la Dra. Florián.
L’estudi té per objectiu identificar nous mecanismes per disminuir la resposta del sistema immunitari cap al nou òrgan trasplantat. Per a això, utilitzaran un nou enfocament centrat a conèixer les característiques epigenètiques de les cèl·lules immunitàries i poder modular-les.
Precisament, l’Hospital de Bellvitge és el centre que lidera els trasplantaments renals a Catalunya i ocupa el segon lloc en l’àmbit estatal, amb un total de 205 intervencions el 2024. D’aquestes, 48 van ser de donant viu, la xifra més alta de tot l’Estat.
Vint anys de suport a la investigació mèdica
La Fundación Mutua Madrileña ha entregat les seves XXII Ajudes a la Investigació Mèdica, dotades de 2,3 milions d’euros, a 23 estudis i assajos clínics dirigits a la millora dels tractaments mèdics que es desenvoluparan en diferents centres de tot Espanya. Entre ells, tres projectes que es duran a terme a Catalunya i que rebran un finançament de prop de 300.000 euros.
Els centres catalans beneficiaris són l’IDIBELL, l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Les propostes es van seleccionar entre els projectes presentats, mitjançant una avaluació per part del comitè científic de la fundació. L’acte públic de lliurament de les ajudes va tenir lloc el passat 8 de juliol.
L’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des dels 73 grups de recerca, generen més de 1.400 articles científics a l’any. L’ IDIBELL està participat per l’ Hospital Universitari de Bellvitge i l’ Hospital de Viladecans de l’ Institut Català de la Salut, l’ Institut Català d’ Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’ Ajuntament de l’ Hospitalet de Llobregat.
IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. El 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Institut de Salut Carles III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).