Catalunya impulsa el primer banc públic de microbiota fecal de l’Estat per tractar algunes infeccions intestinals greus

  • És un servei públic pioner i de referència estatal i europea promogut per Salut amb els hospitals de Bellvitge i Clínic, l’OCATT i el BST.
  • Ofereix tractaments segurs, equitatius i efectius per a pacients amb infeccions recurrents per Clostridioides difficile. Es calcula que permetrà el trasplantament de microbiota fecal en uns 200 pacients cada any.
54669268745_e0d9a34761_o NOTI

El Departament de Salut ha posat en marxa el Banc de Microbiota de Catalunya, una iniciativa pionera en l’àmbit públic que posiciona el sistema sanitari català com a referent a l’Estat i a Europa en l’ús terapèutic de microbiota fecal. Aquest banc permetrà estendre a tots els centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) l’accés a un tractament innovador, eficaç i segur per a pacients amb infeccions recurrents per Clostridioides difficile.

Aquest projecte neix com a model públic, centralitzat i coordinat, amb la implicació de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), el Banc de Sang i Teixits (BST), l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Clínic de Barcelona. Des del 2014 i fins ara, aquests dos centres de referència han tractat conjuntament 171 pacients amb infeccions per C. difficile mitjançant trasplantament de microbiota fecal (TMF). Amb l’obertura del banc a tot el sistema públic, es calcula que fins a 200 pacients cada any es podran beneficiar d’aquest tractament.

Pioner a Espanya i un dels primers d’Europa, el Banc de Microbiota de Catalunya s’ha presentat avui en roda de premsa amb dos objectius diferenciats: estendre aquesta modalitat terapèutica a tot el sistema públic de salut català, fent-la accessible a tota la ciutadania de forma equitativa, i promoure la recerca en l’aplicació d’aquest nou tractament a altres malalties.

 

Un tractament innovador per a un problema clínic greu i recurrent

Ara per ara, el trasplantament de microbiota fecal només s’utilitza per a tractar la infecció per Clostridioides difficile. Aquesta infecció afecta quasi exclusivament a pacients amb la microbiota alterada (el que es coneix, en termes mèdics, com a disbiosi), en la majoria de casos, per l’ús d’antibiòtics i en entorn hospitalari. A Catalunya, se’n produeixen uns 2.500 episodis cada any.

La infecció per aquest bacteri és una afectació intestinal greu que pot provocar diarrees persistents, deshidratació i fins i tot posar en risc la vida del pacient. En la majoria de casos es tracta d’un problema mèdic que neix d’una paradoxa: l’ús d’antibiòtics predisposa a l’alteració de la microbiota que acaba provocant la infecció per C. difficile, la qual es tracta amb antibiòtics. El tractament amb antibiòtics ajuda a resoldre la infecció, però en 1 de cada 4 o 5 pacients, i en funció de les seves característiques individuals, el que provoca, de retruc, és un manteniment de la disbiosi original. És a dir, per culpa dels antibiòtics, la microbiota no és capaç de restituir-se i tornar a un estat normal, perpetuant la seva alteració en el temps.

És llavors que s’entra en un cercle viciós: el pacient segueix amb la microbiota alterada, torna a contraure una infecció per C. difficile, es tracta amb antibiòtics, es manté la disbiosi, recau, torna a tractar-se… I la recaiguda és cada cop més freqüent: si en la primera infecció el risc de recaiguda és del 25%, a la segona ho és del 40%. Així, es dona el tret de sortida a un patró repetitiu i continu d’infecció-resolució-recaiguda que té un impacte directe en la qualitat de vida. “M’esperava tenir per endavant una vida complicada, amb molt poca qualitat i lligada a les infeccions recurrents, necessitant antibiòtics per la resta de la meva vida”, explica en Santiago Marco, un pacient que ha donat el seu testimoni.

 

Trencar el cercle viciós amb el trasplantament de microbiota

El trasplantament de microbiota fecal trenca aquest cercle viciós, oferint una solució enfocada a restaurar l’equilibri del microbioma intestinal i eliminar l’activitat del bacteri. La idea de fons és senzilla: si la microbiota alterada predisposa a les infeccions, cal reforçar-la amb microbiota sana.

I el procediment per fer-ho també ho és, de senzill. En paraules del Dr. Jordi Guardiola, cap del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigador principal del grup de recerca en Patologia del tub digestiu de l’IDIBELL, “Bàsicament consisteix en treure de la femta tot allò que la fa femta, i fer un concentrat de microorganismes sans beneficiosos per passar-ho d’un donant sa a un pacient malalt amb la microbiota alterada”. Per fer-ho, les principals vies d’administració han estat la via oral, amb càpsules de microbiota fecal (el 67,8%), seguit per la colonoscòpia (el 32,1%).

I l’èxit és rotund: si amb el tractament estàndard la curació és del 30%, amb el trasplantament de microbiota es cura pràcticament tothom. El 85% dels malalts amb colitis recurrent per Clostridioides difficile ho fan al primer trasplantament, i un petit percentatge necessita un segon trasplantament que eleva l’èxit a prop del 100%.

 

Els requisits per a ser donant

Ser donant de microbiota fecal no és senzill, es calcula que només el 5-7% dels voluntaris ho acaben sent. “El grau d’altruisme que es requereix per a ser donant de femta és major que el de ser donant de sang, perquè s’han de complir de forma estricta una sèrie de paràmetres i implica un compromís molt alt del donant a l’hora de respectar certes normes“, explica Begoña González, responsable del Programa de Donació i Trasplantament de Microbiota Fecal a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Per a ser-ho, és fonamental evitar les situacions que poden alterar la microbiota. Es necessiten microbiotes totalment sanes, per la qual cosa, els donants no només han de tenir entre 18 i 60 anys, sinó que han de tenir uns hàbits de vida saludables, no patir cap malaltia, no haver pres antibiòtic en els darrers 3 mesos i no haver viatjat fora de la Unió Europea en els darrers 6 mesos. Qualsevol d’aquestes situacions són susceptibles d’alterar la microbiota i fer que el donant no sigui elegible.

 

Una porta oberta a futures aplicacions clíniques

El Banc de Microbiota de Catalunya s’ha creat amb un enfocament clarament dirigit a un problema clínic molt concret, però amb un model obert i escalable. Tot i que actualment només s’adreça a pacients amb infeccions per C. difficile, ja des del seu inici obre la porta a poder ampliar-ne l’ús a altres malalties i pacients en el futur, condicionat a l’existència d’evidència científica sòlida i a l’autorització per part de les autoritats reguladores competents.

Per a recollir aquesta evidència científica, es necessita molta investigació i esforç, del mateix tipus que va portar a idear i plantejar el trasplantament de microbiota com a tractament per a les infeccions recurrents per C. difficile. Però la recompensa i l’impacte social en la salut de la població és enorme. Com diu en Santiago Marco, que va aconseguir trencar el cercle viciós d’infeccions recurrents gràcies a un trasplantament de microbiota, “Trobar clínics al teu país que estan fent recerca per portar solucions a pacients com jo, em va canviar la vida”.

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 i especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des de 73 grups de recerca, publiquen més de 1.400 articles científics a l’any. L´IDIBELL està participat per l´Hospital Universitari de Bellvitge i l´Hospital de Viladecans de l´Institut Català de la Salut, l´Institut Català d´Oncologia, la Universitat de Barcelona i l´Ajuntament de L´Hospitalet de Llobregat.

IDIBELL és membre del Campus d´Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres de recerca espanyols acreditats com a institut de recerca sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. A més, forma part del programa HR Excellence in Research de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Vídeo: Banc de Microbiota de Catalunya Seu Clínic VL2023, YouTube

Comparteix a:

Scroll to Top