Un nou fàrmac oral anomenat ‘Zongertinib’ ha aconseguit resultats molt prometedors en el tractament de pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites (NSCLC) amb mutacions en el gen HER2, un tipus de tumor difícil de tractar, especialment quan els pacients ja han rebut altres tractaments sense cap mena d’èxit. Aquests resultats es desprenen d’un estudi internacional en Fase 1, publicat a la revista científica New England Journal of Medicine, en el que ha participat Ernest Nadal, director de Recerca i Innovació, cap del grup de Recerca preclínica i experimental dels tumors toràcics de l’IDIBELL, i oncòleg mèdic especialitzat en càncer de pulmó de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i que ha estat presentat al congrés de l’American Association for Cancer Research (AACR) celebrat aquesta setmana a la ciutat de Chicago (EUA).
Aquest tractament està dissenyat específicament per a atacar les mutacions HER2, una alteració genètica que es troba en un petit percentatge de tumors de pulmó (entre l’1,8% i el 4%). A diferència d’altres opcions terapèutiques, que se solen administrar per via intravenosa i poden provocar alguns efectes secundaris greus, aquest nou medicament oral ha mostrat un perfil de seguretat molt més favorable i pràctic a l’hora de prendre’l de cara als i les pacients.
Un tractament d’una pastilla al dia amb resultats prometedors
L’estudi, anomenat “Beamion LUNG-1”, ha inclòs a més de 120 pacients distribuïts en diversos grups segons el tipus de mutació i tractaments previs, i ha mostrat resultats prometedors. El grup que ha obtingut millors resultats ha estat els dels pacients amb una mutació concreta dins del domini tirosina-cinasa, on el 71% dels qui han pres el fàrmac han mostrat una reducció significativa del tumor, amb molts pocs efectes secundaris i una mitjana d’un any lliures de malaltia abans que el tumor es tornés a reproduir.
Per altra banda, en pacients que ja havien rebut un anticòs dirigit contra HER2, així com en altres mutacions menys comunes, també s’han observat bones respostes (entre un 30% i el 48%). A més de l’eficàcia, el fàrmac destaca per la seva seguretat ja que només un 17% dels pacients tractats han patit efectes adversos greus relacionats amb el tractament, i en cap cas d’inflamació greu del pulmó causada pel tractament.
Per l’oncòleg mèdic especialitzat en pulmó i un dels investigadors que han participat en l’estudi, Ernest Nadal, “Estem davant d’un avenç important, perquè aquest nou tractament, zongertinib, ha mostrat una elevada eficàcia per un subgrup concret de pacients amb càncer de pulmó amb mutació del gen HER2. Respecte a altres tractaments que s’havien estudiat en aquest subgrup de pacients, zongertinib té diversos avantatges per ser una teràpia oral, per la bona tolerància i perquè no causa inflamació pulmonar“.
L’equip d’investigació que ha elaborat aquest estudi continua en aquesta línia de recerca per tal de confirmar aquests resultats en un assaig en fase III, que busca demostrar si aquesta teràpia dirigida és més beneficiosa que la quimio-immunoteràpia com a primer tractament en aquesta població definida de pacients. En aquest punt, i si es mantenen aquests resultats, zongertinib es podria convertir en una nova eina en el tractament del càncer de pulmó amb mutació HER2 i, sobretot, per un grup de pacients que fins ara tenien poques alternatives de tractament.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 i especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des de 73 grups de recerca, publiquen més de 1.400 articles científics a l’any. L´IDIBELL està participat per l´Hospital Universitari de Bellvitge i l´Hospital de Viladecans de l´Institut Català de la Salut, l´Institut Català d´Oncologia, la Universitat de Barcelona i l´Ajuntament de L´Hospitalet de Llobregat.
IDIBELL és membre del Campus d´Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres de recerca espanyols acreditats com a institut de recerca sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. A més, forma part del programa HR Excellence in Research de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).