La pandèmia de COVID-19 va posar de manifest la complexitat del sistema immunitari i la seva resposta contra patògens emergents. De fet, la resposta immunitària a la COVID-19 és un camp d’investigació encara viu i una de les incògnites que romanen obertes està relacionada amb la variabilitat en la gravetat de la malaltia que van presentar els individus vacunats. Malgrat l’èxit de les vacunes, que van esdevenir claus per controlar la crisi prevenint les formes més greus de la malaltia, s’ha vist que alguns individus vacunats tot i així en patien formes greus.
El perquè d’aquest fenomen és el que ha estat avaluat en l’estudi del Dr. Arnau Antolí, fet en una col·laboració entre el grup de Càncer hereditari de l’IDIBELL i l’ICO, liderat per la Dra. Conxi Lázaro, i el grup de Malalties sistèmiques, vasculars i envelliment de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge, que té com a investigador principal al Dr. Xavier Solanich, en un projecte de recerca que ha rebut el suport econòmic de la Fundació La Marató de 3Cat de 2020 dedicada al Covid-19.
Els autoanticossos neutralitzants d’interferons de tipus I, un factor de risc de COVID-19 greu
L’estudi, recentment publicat a Clinical Immunology, ha posat el focus en un possible factor clau que podria explicar aquesta vulnerabilitat: els autoanticossos neutralitzants d’interferons de tipus I (IFN-I). Aquests autoanticossos ja s’havien relacionat anteriorment amb la gravetat de la COVID-19 en individus no vacunats, però encara no s’havia estudiat el seu rol en els vacunats.
Per analitzar-ho, es van recollir dades clíniques i de laboratori de 670 pacients vacunats que van ingressar a l’Hospital de Bellvitge per pneumònia derivada de COVID-19 entre abril de 2021 i desembre de 2022. De tots ells, el 13,7% (92) tenia autoanticossos contra IFN-I, dels quals un 38% (35) eren capaços de bloquejar els IFN-I in vitro. Els pacients amb autoanticossos neutralitzants van desenvolupar una pneumònia significativament més greu. Dit d’una altra manera: els pacients amb autoanticossos neutralitzants d’IFN-I van demostrar ser més propensos a desenvolupar pneumònia greu tot i haver tingut una resposta adequada a la vacuna. Ara bé, també han comprovat que la vacuna va ajudar a atenuar aquesta predisposició: en els pacients vacunats, la presència d’aquests autoanticossos feia incrementar 2,3 vegades el risc de patir pneumònia crítica, una xifra relativament baixa si es compara amb els pacients no vacunats, on el risc es multiplica per 17 si el pacient té aquests autoanticossos.
Malgrat la vacunació, el risc persisteix però és menor
Vists els resultats i segons els investigadors, és evident que els autoanticossos neutralitzants d’IFN-I juguen un paper clau en la resposta immunitària a la COVID-19, tant en pacients vacunats com no vacunats. De fet, són un factor de risc independent: tenir aquests anticossos comporta un risc afegit, igual que ho fan l’edat avançada, tenir obesitat, o estar immunodeprimit. El risc és menor que en no vacunats, però persisteix.
Això implica que la detecció dels autoanticossos que neutralitzen IFN-I pot ajudar a distingir individus amb major risc de patir infeccions víriques greus, permetent començar un tractament antivíric precoç o seguir recomanacions vacunals preventives més estrictes. Queda per veure com es pot fer una translació d’aquesta nova informació a la pràctica clínica habitual.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat el 2004 i especialitzat en càncer, neurociència, medicina translacional i medicina regenerativa. Compta amb un equip de més de 1.500 professionals que, des de 73 grups de recerca, publiquen més de 1.400 articles científics a l’any. L´IDIBELL està participat per l´Hospital Universitari de Bellvitge i l´Hospital de Viladecans de l´Institut Català de la Salut, l´Institut Català d´Oncologia, la Universitat de Barcelona i l´Ajuntament de L´Hospitalet de Llobregat.
IDIBELL és membre del Campus d´Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres de recerca espanyols acreditats com a institut de recerca sanitària per l’Institut de Salut Carlos III. A més, forma part del programa HR Excellence in Research de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).