Les ERA-NETs (European Research Areas) són una xarxa de col·laboració europea entre diferents organismes o agències públiques que es dediquen a finançar la investigació de diferents països del continent. A través d’elles, es busca fomentar la col·laboració i coordinació multinacional entre investigadors per facilitar l’intercanvi de coneixements i recursos i poder ser més ambiciosos. Així, s’aconsegueix donar oportunitats a la internacionalització d’una recerca de major impacte, i apuntar cap a la creació d’espais d’investigació més integrats i cohesionats dins d’Europa.
En el marc d’aquest programa, quatre projectes de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), tres de medicina personalitzada i un de medicina translacional, han rebut el finançament de diferents entitats nacionals. L’import total ha ascendit a 709.689€, i els projectes s’iniciaran, a nivell internacional, en breu. Les línies d’investigació que se’n beneficien són les següents:
- “Advancing Personalised Medicine for Anorexia Nervosa: A companion Biomarker-Target Approach” (BIOREXIA), del Dr. Fernando Fernández Aranda, co-cap del grup de Psiconeurobiologia dels trastorns alimentaris i conductes addictives de l’IDIBELL i director de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) del Servei de Psicologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).
- “Setting up and validating improved strategies for the identification and eradication of the poor prognosis fetal-type colorectal tumors” (COLOSTEM-APPLY), del Dr. Alberto Villanueva, co-cap del grup de Quimioresistència tumoral i estromal de l’IDIBELL i investigador del programa ProCURE de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
- “A NANO-theranostic tool TO prevent mechanosensing-dependent pro-fibrotic evolution and failure of the HEART” (Nano-to-Heart), del Dr. Angel Raya, coordinador del programa Regenbell i cap del grup de recerca en Potència de cèl·lules mare de l’IDIBELL.
- “Inclusive Healthcare Access and Personalized Health Management for Children and Adolescents” (CONNECT-CARE), amb la participació del Dr. Fernando Fernández Aranda.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).