El passat 6 de febrer, l’Auditori Barradas es va omplir fins a l’última butaca per celebrar la vuitena edició de l’sLHam de científiques de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Una iniciativa impulsada en motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11F), que busca manifestar i posar en valor la feina de les dones en l’àmbit científic, i apropar la seva recerca al públic general. Un públic que va omplir l’auditori fins a dues vegades: una a la sessió matinal, dirigida als estudiants dels Instituts Bellvitge, Mercè Rodoreda, Can Vilumara, Eugeni d’Ors i Torres i Bages, i l’altra a la sessió de tarda oberta al públic general. En ambdues ocasions, l’audiència que es va reunir al Barradas, amb un ambient molt positiu, es va mostrar activa i amb ganes de conèixer la tasca diària de les investigadores i científiques de l’IDIBELL que van pujar a l’escenari.
A través de monòlegs curts, amens i propers, les slhameres d’enguany van demostrar inequívocament que les dones tenen un paper fonamental en l’avenç del coneixement científic. La Mercedes Gil-Lespinard, la Senda Jiménez, la Carmen Monasterio, la Xisca Morey, la Mireia Olivan i la Meritxell Pons, van configurar un repertori divers d’especialitats científiques, posant de manifest que les dones poden destacar en qualsevol àrea de la ciència. I totes elles van compartir la seva història obertament, ressaltant els èxits aconseguits i els reptes superats al llarg de la seva trajectòria professional, però, sobretot, transmetent la seva passió per la ciència.
Una passió contagiosa que fàcilment podria motivar la vocació científica en nenes i noies joves, que poden contar amb figures de referència dins la ciència com elles. És el cas de la Paula Burgos i la Joana Omoaruna, dues estudiants de l’Institut Bellvitge que van realitzar el treball de recerca als laboratoris de l’IDIBELL, i que també van participar a l’acte en representació de les científiques més joves guanyant-se l’aplaudiment del públic.
Després de l’actuació de totes les participants, i mentre es feia el recompte de vots per conèixer la guanyadora de la nit, la directora científica de l’IDIBELL, Maria Molina, va agrair la feina feta per tirar endavant l’acte i la transcendència d’esdeveniments com l’sLHam: “Hem demostrat que quan s’explica bé, la ciència interessa a tothom”. Al seu torn, la Consellera d’Igualtat i Feminismes, Eva Menor, va felicitar totes les slhameres i va dedicar-los unes paraules subratllant que “hem trencat moltes barreres, però ara ens toca trencar les que menys es veuen: els estereotips”. Finalment, l’alcalde de l’Hospitalet, David Quirós, va tancar els parlaments posant en valor la promoció de la ciència a la ciutat, “aquest sLHam forma part d’un pla estratègic de comunicació científica. Continuarem treballant!”.
A més, aquest any l’acte va ser conduït per la gestora de comunicació de l’IDIBELL, Júlia Benito, i va comptar amb la presència de DJ Núria Scarp per acompanyar les slhameres amb música. Precisament, va ser a ritme de “Freed From Desire” que es va anunciar la guanyadora del 8è sLHam: el públic, en una votació en directe, va premiar la Mercedes Gil-Lespinard, investigadora en nutrició i càncer i gestora del projecte +ACTIU, amb la pipeta d’or, pel seu monòleg “actiu” amb el que va aconseguir aixecar l’audiència de les butaques per emfatitzar la importància de trencar amb el sedentarisme a través de petits canvis diaris.
En definitiva, l’sLHam va ser, altre cop, un èxit rotund per a la visibilització de les científiques de l’IDIBELL i va complir i superar totes les expectatives. La ciència en femení és una realitat, i l’sLHam ens ho demostra any rere any.
L’sLHam forma part de l’estratègia LHCiència i s’organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, l’Institut Bellvitge i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Aquest 2025, l’esdeveniment ha format part de la programació del Tour del Talent a L’Hospitalet, promogut per la Fundació Princesa de Girona.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).