Streptococcus pneumoniae és un bacteri oportunista que forma part de la flora bacteriana natural de les vies respiratòries. Tot i així, també és responsable d’una gran varietat de quadres clínics i infecciosos, que quan són greus cauen dins el paraigua de les malalties pneumocòcciques invasives (MPI). La pneumònia i la meningitis són algunes de les manifestacions més severes de l’MPI, podent arribar a ser mortals. Per això, no és casualitat que S. pneumoniae continuï sent la primera causa de mortalitat en malalties respiratòries a nivell mundial, cosa que el converteix en un problema de salut pública important.
És per això que la recerca biomèdica en aquest camp és essencial. Precisament, un estudi recent liderat per investigadors de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’àrea de malalties respiratòries del CIBER (CIBERes) i publicat a Journal of Infection and Public Health ha permès entendre millor l’evolució genètica del pneumococ i el seu impacte en la malaltia pneumocòccica invasiva en adults. Aquest treball posa de manifest la resiliència d’algunes variants genètiques incloses en la vacuna PCV13, que s’ha utilitzat en la prevenció de l’MPI en infants. Els resultats obtinguts ressalten la necessitat de vacunar a la població adulta per prevenir l’MPI en aquests grups d’edat, especialment en els majors de 65 anys, així com la vigilància dels serotips emergents de Streptococcus pneumoniae no inclosos en les vacunes actuals.
L’estudi, dut a terme entre 2019 i 2021, forma part d’una investigació col·laborativa que s’emmarca en la Línia de Pneumònia de CIBERs i que ha comptat amb el finançament de l’Institut de salut Carlos III (ISCIII). Des de fa més de 12 anys, participen en aquest projecte hospitals de diferents regions d’Espanya (Hospital General Universitari Gregorio Marañón [Madrid]; Hospital Universitari de Donostia [País Basc]; l’Hospital Vall d’Hebron, Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i Hospital Universitari de Bellvitge [Catalunya]) i el Laboratori de Referència de Pneumococs de l’ISCIII. Aquest estudi ha recollit més de 650 casos d’MPI, sent la pneumònia el principal focus de la infecció pneumocòccica. A més, s’ha estudiat la resistència antibiòtica i la caracterització genètica de les soques responsables de la malaltia mitjançant seqüenciació completa del genoma. Els resultats obtinguts subratllen la capacitat del pneumococ per evolucionar i adaptar-se, la qual cosa posa de manifest la necessitat de mantenir una vigilància constant i una actualització de les estratègies de vacunació.
Caracterització genètica i emergència de nous serotips
Actualment s’han descrit més de 100 variants genètiques de S. pneumoniae, conegudes com a serotips, que presenten diferències quant a la capacitat d’ invasió i mortalitat associada. Al llarg dels anys, s’ha vist com la vacunació ha provocat canvis en l’epidemiologia del pneumococ i els seus serotips, variant la presència d’aquests.
Ara, aquest estudi ha identificat nous canvis, destacant la persistència d’alguns serotips inclosos en la vacuna PCV13, com el serotip 3, i l’aparició de nous llinatges, com en el cas del serotip 4. A més, ressalta l’augment de serotips no inclosos en la vacuna PCV13, com el serotip 8. Aquests nous llinatges emergents estan contribuint a l’augment de l’MPI, assolint nivells que s’acosten als de l’època pre-pandèmica, i emfatitzant així la importància de realitzar una caracterització genètica per conèixer les característiques dels llinatges amb més capacitat de disseminació.
L’impacte de la vacunació infantil a l’MPI dels adults
Malgrat els avenços en la vacunació infantil i l’impacte beneficiós que ha tingut per a la protecció en adults, la càrrega de l’MPI en adults continua sent significativa. En particular, el serotip 3 continua sent un dels principals causants de malaltia greu en adults. Per aquesta raó, caldria augmentar les taxes de vacunació en adults, especialment després de la introducció de les noves vacunes de major cobertura, primordialment en persones majors de 65 anys, immunodeprimits i aquelles amb comordilitats, per protegir directament els grups de població més vulnerables.
D’aquesta manera, l’estudi reafirma la importància d’una vigilància constant i l’actualització de les vacunes contra el pneumococ, especialment per a la població adulta. La caracterització genètica dels serotips i el monitoratge de la resistència antibiòtica són essencials per estar alerta davant l’evolució adaptativa d’aquest important patogen.
L’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat el 2004. Està participat per l’ Hospital Universitari de Bellvitge i l’ Hospital de Viladecans de l’ Institut Català de la Salut, l’ Institut Català d’ Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’ Ajuntament de l’ Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. El 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Institut de Salut Carles III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre d’EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, IDIBELL és un Centre Acreditat de la Fundació Científica AECC (FCAECC).