Un nou estudi de Bellvitge alerta sobre la pèrdua de massa òssia després de la cirurgia bariàtrica

  • Una nova recerca de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge, publicada a la revista Bone, revela que algunes cirurgies bariàtriques poden tenir un impacte en la salut òssia, especialment a la zona del maluc.
NO103 - Bone Vilarrasa web

L’estudi ha analitzat la densitat mineral òssia d’un grup de pacients amb obesitat greu abans i un any després de la seva operació. L’estudi ha estat liderat per la Dra. Carmen Gómez Vaquero, investigadora principal del grup de recerca en inflamació sinovial i metabolisme ossi de l’IDIBELL i metgessa de l’Hospital de Bellvitge, i ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Núria Vilarrasa, investigadora en endocrinologia i nutrició de l‘IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge. 

Els resultats mostren que certes tècniques quirúrgiques, especialment les que redueixen de manera més important l’absorció de nutrients, tenen un impacte significatiu en la pèrdua de massa òssia, que és superior a maluc respecte a columna lumbar.

Com a novetat, s’analitza per primera vegada la microarquitectura òssia del maluc, amb 3D-DXA, i s’observa que la pèrdua de massa òssia es produeix sobretot al compartiment trabecular del maluc. Això implica que alguns pacients sobretot els sotmesos a tècniques hipoabsortives requereixen un seguiment estret i una suplementació amb dosis més altes de calci i vitamina D de les habituals i de manera continuada per protegir la seva salut òssia.

La Dra. Gómez Vaquero, que va presentar aquests resultats al VI Curs d’Osteoporosi de la Sociedad Española de Reumatología a Madrid, va explicar que “no totes les cirurgies tenen el mateix efecte; les tècniques restrictives, com la gastrectomia vertical, no augmenten el risc de fractura. Seria convenient considerar el risc de fractura previ a la cirurgia entre els factors que determinen la decisió de realitzar una tècnica quirúrgica o l’altra”.

L’objectiu final d’aquesta recerca és millorar el seguiment mèdic dels pacients després de la cirurgia, especialment per als sotmesos a tècniques més hipoabsortives, per així reduir el risc de fractura i mantenir una bona salut òssia a llarg termini.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top