El passat divendres, dia 22 de novembre, l’IDIBELL va acollir un acte acadèmic i social en homenatge a la Dra. Virginia Nunes, catedràtica de la Universitat de Barcelona i investigadora de l’IDIBELL, recentment traspassada. La jornada, que va reunir destacats professionals i investigadors en l’àmbit de la genètica i les malalties minoritàries, va començar amb l’obertura institucional a càrrec del Dr. Gabriel Capellá, director de l’IDIBELL, i el Dr. Francesc Ventura, cap del Departament de Ciències Fisiològiques de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB Campus Bellvitge.
L’acte va continuar amb dues xerrades científiques que van captivar la nombrosa audiència que hi assistí. El Dr. Paolo Gasparini, metge genetista de l’IRCCS Maternoinfantil Burlo Garofolo de Trieste i president del Comitè Científic Extern de l’IDIBELL, va abordar l’evolució de la genètica en els últims 50 anys en relació a la trajectòria de la Dra. Virginia Nunes, una figura fonamental en el camp de la investigació genètica. A continuació, el Dr. Manuel Palacín, catedràtic de bioquímica a la UB i investigador de l’IRB Barcelona, va presentar la seva conferència titulada “Co-lideratge en cistinúria: el viatge d’una genetista i un bioquímic”, on va compartir la seva experiència professional i personal amb la Dra. Nunes en l’estudi d’aquesta malaltia minoritària.
Un dels moments més destacats de la jornada va ser la taula rodona titulada Virginia Nunes, una vida dedicada a la investigació de les malalties minoritàries: des de l’origen genètic fins a la cerca de teràpies. Moderada per la Dra. Conxi Lázaro, investigadora de l’IDIBELL i de l’ICO, la taula va comptar amb la participació de diversos experts i companys de Nunes, com el Dr. Xavier Estivill, metge i doctor en genètica; la Dra. Sara Larriba, investigadora de l’IDIBELL; el Dr. Raül Estévez, catedràtic de la UB i investigador de l’IDIBELL; la Dra. Esther Prat, investigadora de l’IDIBELL i professora de la UB; i el Dr. Benjamín Rodríguez, investigador de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Tots ells van compartir els seus coneixements i experiències sobre les malalties minoritàries i el llegat de la Dra. Nunes en aquest camp.
Finalment, els assistents van poder gaudir d’una copa de cava i un piscolabis, moment que va servir per continuar les converses i intercanviar idees en un ambient més distès. L’acte va ser retransmès en directe a través del canal de YouTube de l’IDIBELL per a aquells que no van poder assistir-hi presencialment. La comissió organitzadora de l’esdeveniment la formaren Julián Cerón, Sara Larriba, Esther Prat, Clara Mayayo, Raül Estévez, Manuel Palacín i Conxi Lázaro, que comptaren amb el suport de la Unitat de Comunicació de l’IDIBELL.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).