Un estudi publicat a JAMA mostra els bons resultats d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria

  • Els resultats de l’estudi SIRAKI02 demostren que l’ús d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria redueix la insuficiència renal aguda després de la cirurgia cardíaca complexa. 
  • A més, s’ha comprovat que aquest dispositiu no provoca cap problema afegit al pacient i que és de fàcil utilitat pels infermers perfusionistes. 
Equip de professionals de Cirurgia Cardíaca que han participat a l'estudi WEB

La revista Journal of the American Medical Association (JAMA), publica al seu darrer número un estudi liderat per investigadors de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge on es demostra que l’ús d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria redueix de manera important la insuficiència renal aguda després d’una cirurgia cardíaca d’alta complexitat. L’estudi SIRAKI02 ha estat encapçalat pel grup de recerca en immunitat innata i patologia del malalt crític de l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge i hi han participat cirurgians cardíacs, anestesiòlegs, bioquímics i perfusionistes del mateix hospital. A més, hi han fet també una aportació fonamental especialistes de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

Simultàniament a la seva publicació a JAMA, l’estudi ha estat presentat pel seu primer autor, el Dr. Xosé Luis Pérez Fernández, al Congrés de la Societat Europea de Medicina Intensiva (ESICM), que es va celebrar del 7 al 9 d’octubre a Barcelona. El març de 2023, els resultats preliminars ja es van presentar al 42nd International Symposium on Intensive Care & Emergency Medicine, celebrat a Brussel·les. 

La insuficiència renal aguda és una pèrdua sobtada de la capacitat dels ronyons d’eliminar les restes perjudicials que transporta la sang. Es tracta d’un problema secundari important entre les persones ingressades en estat crític a l’hospital, i també una conseqüència freqüent d’haver-se sotmès a una cirurgia cardíaca, especialment si és d’alta complexitat. Amb aquest estudi, els investigadors han volgut analitzar si aquests casos d’insuficiència renal després d’una operació cardíaca complexa disminueixen en cas que, durant la cirurgia, es connecti a la circulació extracorpòria una membrana d’adsorció augmentada. Aquest tipus de membrana d’última generació es va començar a utilitzar fa uns anys per a les teràpies de substitució renal contínua a les UCI i per al maneig de la sèpsia, però aquesta ha estat la primera vegada, després de diferents estudis, en què el seu ús s’ha aconseguit associar a beneficis clínics. 

L’assaig va incloure 343 pacients dels hospitals de Bellvitge i Germans Trias i Pujol sotmesos entre el 2016 i el 2022 a cirurgies que requerien circulació extracorpòria durant més de 90 minuts (principalment cirurgies de doble substitució de vàlvula cardíaca, o de substitució de vàlvula cardíaca i bypass d’artèria coronària). Des del Laboratori de Bioquímica de l’Hospital de Sant Pau, es va avaluar la resposta inflamatòria dels pacients quantificant els mesuradors inflamatoris obtinguts durant i després de la cirurgia. El resultat va ser que, en els pacients del grup de control (169 persones) hi va haver un 40% de casos d’insuficiència renal aguda durant la setmana posterior a la intervenció, mentre que, en els pacients en què es va utilitzar la nova membrana (174 persones), aquesta proporció es va reduir al 28%. A més, es va poder comprovar que el dispositiu no provoca problemes afegits als pacients i que els infermers perfusionistes –experts en aparells de circulació extracorpòria– el van poder fer funcionar de forma senzilla. 

Si es confirmen aquests resultats, es podria establir l’ús rutinari d’aquests dispositius en els pacients de risc que se sotmetin a cirurgia cardíaca amb circulació extracorpòria. També és probable que aquest dispositiu tingui altres beneficis clínics per al pacient i escurci la seva estada a l’UCI, si bé caldrà un estudi amb un nombre més alt de pacients per confirmar-ho. 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. 

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC). 

Scroll to Top