L’IDIBELL guanya presència a la llista de científics amb més impacte del món: quatre més que l’any passat

  • El rànquing dels investigadors amb major impacte publicat cada any per la Universitat de Stanford es considera el més prestigiós de tots.
  • Dels 34 investigadors de l’IDIBELL inclosos enguany, tres reafirmen la seva posició entre els 10 primers d’Espanya i quatre entren de nou.
TW

Cada any, la Universitat d’Stanford publica el World’s Top 2% Scientists, la llista d’investigadors i investigadores amb major impacte en els seus camps respectius. Considerada la més prestigiosa de totes, aquesta classificació té en compte el nombre d’articles publicats, la posició com autor i les citacions rebudes, tot segons la base de dades de Scopus i diferenciant 22 camps científics i 174 especialitats.

Enguany, la llista inclou 217.097 científics: els 100.000 amb millor puntuació de tots els camps i també tots aquells que es troben en el top 2% de la seva especialitat. Per altra banda, i amb la intenció de donar espai a aquells investigadors amb menys anys de trajectòria, també es publica una segona llista de 223.152 membres que només té en compte les citacions durant l’últim any, el 2023.

L’IDIBELL consolida altre cop la seva presència en aquest rànquing amb 34 representants en 3 camps i 17 especialitats. A la primera llista, tenint en compte les citacions durant tota la carrera, destaquem que tres d’ells es mantenen en les primeres posicions a nivell nacional: el Dr Esteve Fernández, segon a Espanya en l’especialitat de Salut Pública, el Dr Xavier Matias-Guiu, tercer en Patologia, i el Dr Cosme Gay-Escoda, sisè en Odontologia. A més, també en posicions destacables, trobem els Drs Francesc Formiga, Sebastiano Biondo, Josep Maria Cruzado, Isabel Fabregat, Anna Sureda, Jordi Carratalà, Ramon Alemany, Javier Ariza, Josep M. Ramon, Francisco Ciruela, Victor Moreno, Oriol Casanovas, Gabriel Capellá i Román Pallarés.

Segons les citacions rebudes només durant el 2023, a la llista entren 17 membres més de l’IDIBELL, quatre més respecte l’any anterior: Josep Comín, Xavier Pinto, Eduard Valmaseda, Aurora Pujol, Antonio Agudo, Laia Bruni, Ramón Salazar, Fernando Fernández, Susana Jiménez, Maria Molina, Cristina Muñoz, Carlota Gudiol, Raul Zamora, Raúl Rigo, Laura Valle, Marta Crous i Josep M. Piulats.

Com mesurar l’impacte científic mitjançant les citacions

Les citacions dels articles científics són una de les eines més utilitzades per valorar la producció científica i l’impacte d’un investigador o investigadora. Al llarg del temps s’han elaborat mètriques com l’índex de Hirsch (h-index), que només té en compte el número d’articles i cites, el de Schreiber (hm-index), que relativitza  l’h-index segons el nombre total d’autors, o altres mesures que inclouen la posició de l’autor en les seves publicacions (primer, últim o únic) per tal de valorar-ne la seva implicació.

Amb la intenció de centrar-se més en l’impacte que en la productivitat de l’autor, l’equip liderat per John P.A. Ioannidis a la Universitat de Stanford elabora el World’s Top 2% Scientists segons un indicador compost anomenat c-score, que té en compte tots els valors mencionats anteriorment. A remarcar, el mateix Ioannidis recorda que “la presència o absència en aquest rànquing ve determinada tan sols per l’indicador c-score i que no ser-hi no significa directament que un investigador no faci recerca de qualitat”. Les mètriques de citacions tenen les seves limitacions i han de ser interpretades de forma crítica i relativa.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top