La incidència de les afeccions gastrointestinals ha augmentat en els últims anys. Es tracta de malalties diverses, des del càncer colorectal a la malaltia inflamatòria intestinal, però tenen certs factors de risc en comú, sobretot els relacionats amb l’estil de vida: l’obesitat, el consum de tabac, el sedentarisme i la dieta. La dieta és un factor de risc en totes elles i un regulador crucial de l’expressió gènica, que té un paper important en afeccions com el càncer colorectal i les malalties inflamatòries intestinals.
Amb la intenció de definir millor els mecanismes específics pels quals la dieta modifica el risc de patir malalties intestinals, un grup de recerca liderat pel Dr Victor Moreno, cap del grup de recerca en càncer colorectal de l’IDIBELL i l’ICO, ha analitzat les dades l’expressió gènica i de la dieta d’una cohort de 436 persones. Per una banda, han quantificat l’RNA – molècula indicadora de l’expressió de l’ADN – present en mostres del seu teixit colònic, mentre que per altra banda han obtingut qüestionaris de freqüència de consum d’aliments. Tot comparant ambdues dades per cada participant, els investigadors han analitzat en quins gens es veia incrementada o disminuïda la seva expressió en relació als aliments i grups d’aliments consumits.
Els resultats mostren que la ingesta de menjars com el peix blau, l’alcohol i les patates té un gran impacte en l’expressió de gens relacionats amb la reparació de l’ADN, la funció immunitària i la glicosilació de proteïnes, entre altres, en el cas d’individus sans. Així doncs, es pot concloure que la dieta té un paper important en la genètica i el funcionament del còlon, tot i que fa falta fer més estudis per tal de descriure aquests processos amb més detall i poder conèixer el potencial de la dieta per prevenir o tractar afeccions intestinals.
Nutrició i nutrigenòmica
El patró dietètic i els aliments que ingerim tenen un paper important en la regulació de la microbiota intestinal, l’estrès oxidatiu i la inflamació, influenciant per tant el nostre estat de salut general. En el cas del càncer de còlon, per exemple, aquesta relació és encara més directa: se sap que el consum de vegetals, el peix i el marisc en redueixen el risc, mentre que les carns vermelles i processades, els dolços i els greixos saturats l’incrementen.
A part, la dieta també modula l’expressió de certs gens i, com a conseqüència, té un paper important en el funcionament dels notres òrgans. En la majoria de casos, encara no se’n saben els mecanismes concrets, i aquest és l’objectiu de la nutrigenòmica: entendre com la ingesta de diversos aliments afecta l’expressió genètica i el risc de patir certes malalties.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).