Una nova teràpia personalitzada a través del perfil genòmic pot millorar la supervivència en pacients amb càncer d’origen desconegut

  • L’estudi CUPISCO, el més gran que s’ha realitzat fins a dia d’avui sobre el càncer d’origen desconegut, revela que la teràpia molecularment guiada és més efectiva que la quimioteràpia estàndard en els casos de càncer amb pronòstic desfavorable.
  • Els resultats suggereixen que la incorporació del perfil genòmic en el diagnòstic inicial pot millorar la resposta dels pacients i pot augmentar la seva supervivència.
  • Aquest assaig clínic, que ha estat liderat pel German Cancer Research Center i publicat recentment a la revista científica The Lancet, ha comptat amb una destacada participació de professionals de l’IDIBELL i l’ICO.
NO084 Lancet Losa web

L’estudi internacional CUPISCO ha revelat avenços significatius en el tractament del càncer d’origen desconegut amb pronòstic desfavorable. Aquest assaig clínic aleatoritzat de fase II ha demostrat que l’ús de la teràpia personalitzada a través de l’anàlisi del perfil genòmic pot millorar la supervivència dels pacients afectats per aquest tipus de tumors en comparació amb el tractament de quimioteràpia estàndard que s’utilitza en l’actualitat. Els resultats obtinguts suggereixen que la incorporació del perfil genòmic del pacient en el diagnòstic inicial no només podria millorar els resultats dels pacients sinó que podria augmentar la seva supervivència.

CUPISCO és l’estudi més gran que s’ha realitzat fins a dia d’avui sobre el càncer d’origen desconegut en el que hi han participat 159 hospitals de 34 països i s’ha avaluat l’eficàcia de la teràpia dirigida segonsel perfil genòmic del pacient enfront de la quimioteràpia convencional. Així doncs, s’ha pogut observar que els pacients que van rebre la teràpia molecularment guiada van tenir una supervivència sense malaltia de sis mesos en comparació amb els pacients tractats amb quimioteràpia estàndard.

L’estudi, que ha estat liderat pel German Cancer Research Center i publicat recentment a la revista científica The Lancet, ha comptat amb una destacada participació de professionals de l’IDIBELL i l’ICO.

Uns resultats que podrien canviar el tractament del càncer d’origen desconegut de cara al futur

Els tumors d’origen primari desconegut formen un grup heterogeni de càncers metastàtics on no es pot identificar l’origen del tumor tot i la recerca que es realitza en el moment del diagnòstic. Representen entre el 2% i el 5% de tots els càncers i, la majoria, tenen un pronòstic desfavorable amb una supervivència mitjana de menys d’un any quan es tracten amb quimioteràpia estàndard.

Fins a dia d’avui no s’ha fet gaire progrés en la millora dels resultats per aquest tipus de pacients però s’ha observat que un terç dels pacients afectats per un càncer d’origen desconegut tenen algunes alteracions genòmiques que es poden tractar amb teràpies especifiques. De fet l’estudi CUPISCO es va dissenyar per intentar  provar si l’ús del perfil genòmic del pacient en el moment del diagnòstic podria establir una estratègia de tractament guiada i poder així millorar els resultats en comparació amb el tractament de quimioteràpia estàndard.

Així doncs, aquest descobriment representa una fita important en el camp del tractament del càncer d’origen desconegut i suggereix que el perfil genòmic del pacient hauria de formar part del diagnòstic inicial per tal d’oferir opcions de tractament més efectives ja que podria significar un avanç molt important en aquest tipus de tumors. Per l’oncòleg mèdic especialitzat en aquest tipus de tumors de l’IDIBELL i l’ICO,  membre del comitè assessor de l’estudi i president del Grup Espanyol de Càncer d’Origen Desconegut (GECOD), Ferran Losa, “la recerca en aquest camp continua i els resultats de l’estudi CUPISCO són prometedors i podrien canviar la forma de tractar el càncer d’origen desconegut de cara al futur”.

Què és el perfil genòmic?

El perfil genòmic és la informació sobre tots els gens d’una persona o d’un tipus de cèl·lula específica, així com la forma en què aquests gens interactuen entre si i amb el ambient. S’obté al laboratori a partir d’una mostra de teixit, sang o altre líquid corporal. El perfil genòmic es fa servir per esbrinar perquè algunes persones presenten certes malalties i d’altres no. De vegades també es fa per buscar mutacions o altres canvis genètics a l’ADN d’un tumor. Això ajuda a fer que els equips mèdics comprenguin com es formen diferents tipus de càncer i com reaccionen al tractament, la qual cosa permet formular noves formes de diagnòstic, tractament i prevenció de càncer. També s’anomena caracterització genòmica.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top