Investigadors de Bellvitge avaluen l’ús de la PCR quantitativa múltiple en pneumònia per reduir l’ús d’antibiòtics

  • La pneumònia és una infecció pulmonar molt freqüent i un dels principals motius d’ús d’antibiòtics als hospitals, potenciant així la generació de resistència als antibiòtics.
  • Segons l’estudi publicat a Nature Communications, l’ús de la PCR quantitativa múltiple va augmentar els diagnòstics etiològics i va reduir el temps necessari per aconseguir-los, a més de disminuir el temps fins a la conversió del tractament intravenós a oral, tot i que no es va observar una reducció en el consum d’antibiòtics.
Unitat-Suport-Recerca_20_35 web

La pneumònia és una malaltia provocada per la infecció per certs bacteris o virus respiratoris, principalment el pneumococ i el virus de la grip. La inflamació i l’aparició de pus i líquid als alvèols pulmonars dificulta la respiració i, si no es tracta correctament, pot arribar a ser mortal. En el cas de la pneumònia d’origen comunitari – la que és adquirida fora de l’hospital – la incidència és molt alta, de 2 a 10 casos per cada 1.000 habitants l’any a Europa. Gairebé la meitat dels pacients necessitaran ser ingressats a l’hospital i un 5% a la UCI, fent d’aquesta infecció un dels principals motius d’ús d’antibiòtics en els ambients hospitalaris i, com a conseqüència, potenciant significativament la resistència als antibiòtics.

Les infeccions per bacteris resistents i la mortalitat associada augmenten any rere any, situant la resistència als antibiòtics com un dels principals reptes sanitaris actuals. Per això, és fonamental utilitzar aquests fàrmacs només en cas d’infecció bacteriana i escollir el més adequat després d’identificar correctament el patogen causant. Actualment, per identificar l’agent etiològic de la pneumònia s’utilitzen proves microbiològiques com la tinció de Gram, el cultiu d’esput, els hemocultius o la detecció d’antígens en orina, però en més de la meitat dels casos els resultats són negatius. Amb el desenvolupament de les PCR múltiples en plataformes automàtiques, és interessant avaluar si la seva implementació en la pràctica clínica pot ser útil per racionalitzar l’ús d’antibiòtics en la pneumònia i millorar l’evolució dels pacients.

Ara, un equip de l’IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge i el CIBERINFEC, liderat pel Dr. Jordi Carratalà, ha realitzat un assaig aleatoritzat per avaluar si aquesta eina diagnòstica pot reduir els dies de tractament antibiòtic. Pacients amb pneumònia comunitària de l’Hospital de Bellvitge es van assignar aleatòriament a realitzar-se una PCR múltiple en mostres respiratòries no invasives, a més de les proves microbiològiques rutinàries, o només les proves rutinàries. Els resultats, publicats a Nature Communications, mostren que l’ús de la PCR no va conduir a una disminució significativa dels dies de tractament, tot i que sí va augmentar els diagnòstics etiològics i va reduir el temps necessari per aconseguir-los. A més, va disminuir el temps fins a la conversió del tractament intravenós a oral. No es van observar diferències en els efectes adversos ni en la mortalitat als 30 dies.

Segons el Dr. Carratalà, coordinador de l’estudi, “les troballes no recolzen la implementació rutinària de l’ús de la PCR múltiple en el maneig de tots els pacients hospitalitzats amb pneumònia adquirida a la comunitat”, i conclou que “són necessaris nous estudis aleatoritzats que incorporin estratègies educatives sobre la interpretació dels resultats de la PCR i la seva utilització per racionalitzar l’ús d’antibiòtics”.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top