Descobreixen biomarcadors que prediuen la resposta a la immunoteràpia en el carcinoma de pell

  • Investigadors de l’IDIBELL han descobert un mecanisme pel qual les cèl·lules tumorals responen diferent a diverses immunoteràpies i han identificat biomarcadors que poden predir la resposta a aquests fàrmacs.
  • Publicat a Nature Communications, aquesta troballa permetrà personalitzar el tractament del carcinoma de pell i així augmentar la qualitat de la vida dels pacients.
NP IDIBELL - NatCom cSCC

El carcinoma de cèl·lules escamoses de la pell és el segon càncer de pell més freqüent i es preveu que en els propers anys augmentin els nous casos diagnosticats. Encara que en la majoria de casos l’escissió quirúrgica és suficient, alguns pacients acaben desenvolupant tumors agressius amb un pronòstic clínic desfavorable. Per a aquests, la immunoteràpia anti-PD-1 ha suposat un avenç terapèutic important, ja que aquests fàrmacs potencien l’activitat antitumoral del sistema immunitari del pacient. Malgrat això, encara no se sap de forma precisa perquè prop de la meitat dels pacients no responen o bé adquireixen resistència al tractament. Això fa prioritari trobar biomarcadors que ajudin a identificar i seleccionar els pacients que es beneficiaran més del tractament. 

Aquest ha estat l’objectiu de l’estudi publicat a la revista Nature Communications i liderat per les Dres. Laura Lorenzo-Sanz, també primera autora del treball, i Purificación Muñoz, cap del grup d’envelliment i càncer de l’IDIBELL. Amb la col·laboració d’altres institucions, com l’ICO i l’Hospital de Bellvitge, els investigadors han pogut descriure com les cèl·lules tumorals d’aquest carcinoma interactuen i bloquegen l’acció del sistema immunitari en els diferents moments de la progressió tumoral, adaptant-se de forma dinàmica i plàstica, el qual permet identificar els tractaments més eficaços per a cada estadi de la malaltia. 

Hem trobat biomarcadors que prediuen la resposta del tumor a la immunoteràpia en diferents estadis de progressió, utilitzant mostres de carcinoma de cèl·lules escamoses de la pell, cap i coll, i de melanoma. Aquests biomarcadors permetrien predir la resposta a la immunoteràpia anti-PD-1 i ens informarien de quina opció terapèutica seria la més apropiada per a cada pacient”, comenta la Dra. Muñoz. 

En conclusió i com explica la Dra. Lorenzo-Sanz, “Aquests resultats són prometedors i confiem que, un cop validades les conclusions en un nombre més gran de pacients, puguem arribar a personalitzar l’estratègia terapèutica més adequada per cada pacient i així augmentar la seva esperança i qualitat de vida”. 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. 

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top